Een afdwalend brein heeft een slechte reputatie. Die slechte reputatie is gedeeltelijk terecht. Als we willen focussen, kan dagdromen onze productiviteit namelijk verstoren. Dagdromen is wel zeer effectief als we problemen willen oplossen, creatiever willen denken, brainstormen over nieuwe ideeën of als we energie willen bijtanken.

Chris Bailey is een Canadese schrijver en productiviteit consultant, die onlangs een boek heeft uitgebracht genaamd ‘Hyperfocus: How to Be More Productive in a World of Distraction’. Zijn boek is een gids met praktische tips voor het managen van je aandacht – de krachtigste bron die je nodig hebt om creatiever te worden – dingen gedaan te krijgen en een zinvol leven te leiden. In een wereld met zoveel prikkels is het soms moeilijk om ons focus los te laten. We proberen tevergeefs te multitasken terwijl we elk moment van ons leven met afleiding vullen.

Ons brein en focus

Vergelijk je focus eens met het gebruik van een zaklamp: het enige wat je ziet is datgene wat zich in de straal van het licht bevindt. De dingen eromheen zie je niet staan, hoe belangrijk en/ of interessant deze ook zijn. Als je enkel focust op één onderwerp is het dus mogelijk dat je andere belangrijke boodschappen mist.

Bailey benoemt twee soorten focussen: hyperfocus en snipperfocus. Hyperfocus en snipperfocus helpen je beter te concentreren op wat echt belangrijk is, zonder dat je overgevoelig bent voor externe afleidingen. Bij hyperfocus richt je je aandacht naar buiten en bij snipperfocus naar binnen. Volgens Bailey is hyperfocus de productiefste modus van het brein, snipperfocus de creatiefste.

Waarom is snipperfocus van belang?

Snipperfocus biedt je de kans om voornemens en plannen te formuleren. Het is onmogelijk om voornemens te formuleren als je volledig opgaat in het nu. Als je rust, gaat je brein automatisch toekomstplannen maken; daar hoef je het alleen tijd voor te gunnen.

Het voedt daarnaast creativiteit. Deze modus helpt je om oude ideeën met elkaar te verbinden en nieuwe te creëren. Hoe meer creativiteit je baan of project van je vraagt, des te belangrijker het is dat je snipperfocus doelbewust inschakelt. Pauzes tussen bezigheden zijn net zo belangrijk als de bezigheden zelf want onderzoek heeft aangetoond dat dit de beste manier is om nieuwe dingen te leren, te onthouden en verbindingen te leggen.

Snipperfocus zorgt er verder ook voor dat je wat nieuwe energie krijgt. Focussen kost namelijk veel energie, terwijl snipperfocus juist je voorraad aanvult.

Ontfocussen

Ga je vaak heen en weer tussen bezigheden? Kan je niet lang gefocust blijven op één ding? Heb je meer tijd nodig voor werkzaamheden? En kies je vaker minder belangrijk werk dat minder energie vereist? Dit zijn signalen die je laten weten dat je energievoorraad op raakt.

Het geheim van een gebalanceerd en gezond brein is afwisseling. Om je brein en jezelf fit en in balans te houden moet je periodes van focussen en ontfocussen met elkaar afwisselen. Wanneer je dit doet, word je namelijk productiever en inventiever. Zo heb je meer energie en ervaar je minder stress.

Vergeet dus niet om je focus momenten te onderbreken met ontfocus momenten! Een verfrissende onderbreking voldoet aan de volgende voorwaarden: het is vertrouwd, vergt weinig inspanning, het is iets wat je echt wilt doen en het is geen verplichting.

Meer weten over productiviteit? Kijk dan Chris Bailey’s TEDx Talk over zijn aanpak voor productiviteit.

Succes met ontfocussen!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!