Iedereen heeft ontspanning nodig, op welke manier dan ook. Voor de een is het sporten, voor de ander is het breien of voor de mannen onder ons misschien wel klussen. Hoe dan ook, we hebben allemaal iets nodig om ons af te leiden van het dagelijks leven. Gewoon even een momentje voor jezelf.

Voor mij is dat een dagje sauna. Het liefst met mijn beste vriendin of met mijn vader. Maar ook alleen kan ik mij er prima vermaken. Een dag zonder verplichtingen en zonder telefoon. Heerlijk, even tijd voor mezelf.

De eerste keer sinds therapie

Zo ook afgelopen maandag. Een dag naar de Zwaluwhoeve in Hierden met mijn vriendin. We komen aanrijden en zien al het hele parkeerterrein vol staan met auto’s. We kijken elkaar aan en hopen dat we daar binnen niets meer van zien. We willen juist zonder drukte even kunnen relaxen, daarom kiezen we altijd voor de maandag.

Bij binnenkomst valt het direct al mee met de hoeveelheid mensen. We proppen al onze spullen in een kluisje en lopen naar binnen. We zien mooie sauna’s, veel zwembaden en de restaurants zien er ook prima uit.

De eerste sauna die we binnen lopen voelt prima aan qua temperatuur. Ik ga liggen en hoop dat ik ook echt kan ontspannen vandaag. De laatste paar keer dat ik geweest ben, zat ik nog midden in therapie en kon ik echt niet stilliggen. Mijn gedachten gingen nog alle kanten op, ik stapte die dagen nog doodmoe naar buiten.

Ik voel dat mijn lijf langzaam tot rust komt tussen de houten panelen en dat voelt nog een beetje onwennig. Lang geleden dat ik mijn spieren rust heb gegund. En ik krijg het idee dat deze dag echt rust gaat geven.

Bijkletsen met een wijntje

We wisselen sauna’s af met zwembaden en smoothies en rond etenstijd begonnen we toch wel trek te krijgen. Dus tijd voor prosecco met wat lekkers te eten. Proosten op de rust en onze vriendschap.

Na het eten gaan we verder met ons rondje en wat hoort erbij als je naar de sauna gaat: kletsen met een wijntje. Oké, vooruit, dat hoort in onze saunaplanning! Na de wijn springen we buiten in het zoutwaterbad en beseffen we dat we een grote fout hebben gemaakt. We moeten ook het zwembad nog uit naar de handdoeken en wat was het koud!

Per direct hebben we besloten dat we dit veel vaker moeten doen. We zijn een dagje weg geweest van de bewoonde wereld en dat was echt genieten!

De mannen om me heen

Ik zie mannen nou niet heel snel breien. Maar mijn vader vindt het wel heerlijk om naar de sauna te gaan. En mijn partner ontspant het meeste met bouwpakketten in elkaar zetten. Lekker priegelen en opzoeken waar alles hoort.

Maar ontspanning is voor mijn partner en mij ook met de motor weg. Even een ijsje eten aan het strand, een paar dagen weg met vrienden of zomaar een rondje. Muziekje aan en lekker genieten van het uitzicht en elkaar.

Zelf ontspanning zoeken

Soms is het moeilijk om te vinden wat je nu echt leuk vindt om te doen. Vraag eens rond bij vrienden of familie wat zij graag doen. Is het rustig een boek lezen, sudoku’s uitdokteren of puzzelen? Of juist iets buiten de deur zoals fietsen, uit eten met vrienden of op het strand liggen.

Deze week heb ik voor een nummer gekozen die ik al langer met jullie wil delen, maar nooit passend vond bij de tekst. Hij is van JP Cooper – Passpoort home. Ik word rustig van dit nummer en ga vanzelf glimlachen omdat het refrein heel goed bij me past.

 

Liefs, Renée x

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Renée

Ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, burn-out, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornis. Als ik door mijn verhaal te vertellen één persoon kan helpen, ben ik al tevreden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!