Ook voeding bepaalt hoe jij je voelt
Ook voeding bepaalt hoe jij je voelt

Je gevoelens zijn enorm belangrijk voor je welzijn. Als je niet lekker in je vel zit, merk je dat aan allerlei dingen zoals motivatie, productiviteit en hoeveelheid activiteiten die je onderneemt. Anderzijds zorgen positieve gevoelens er juist voor dat deze dingen verbeteren. Als je meer onderneemt, productief bent en plezier in dingen hebt, houdt dat je welzijn in stand. Ook voeding speelt hier een grote rol bij. Of je nou uit die negatieve bui wil komen, stress wil verminderen of simpelweg lekkerder in je vel wil zitten, voeding kan nooit overgeslagen worden.

Verlaag lichamelijke stress
Ten eerste is het belangrijk om te weten dat mensen die gedurende een langere periode zich mentaal niet prettig voelen, vaak een verhoogd aantal ontstekingsmarkers hebben. Deze markers zijn lichaamseigen eiwitten. In perioden van lichamelijke stress, zoals een open wond of koorts, helpen deze eiwitten om je lichaam te herstellen.

Optimaliseer je voeding
Het is mogelijk om via voeding deze ontstekingsstoffen te verlagen, waardoor je je letterlijk prettiger voelt.  De grootste veroorzakers van deze ontstekingsstoffen zijn toegevoegde suikers, verwerkte graanproducten en verwerkt vlees. Binnen twee weken kan je door het eten van meer fruit, groenten, vette vis en noten de ontstekingsstoffen verlagen met 33%. Dit geeft het lichaam minder stress en meer rust, hetgeen je merkt aan je humeur en verminderen van klachten. Naast deze voedingsmiddelen moet je natuurlijk ook een teveel aan stress in je dagelijks leven voorkomen.

Antioxidanten
Er bestaat ook een link tussen antioxidanten uit voeding en het gezond houden van je hersenen. Vergelijkbaar met een appel die bruin wordt als je hem laat liggen, oxideren cellen in je lichaam door vrije radicalen. Antioxidanten uit voeding houden dit proces tegen, net als citroenzuur die de appel langer vers houdt. Het gezond houden van je hersenen voorkomt bijvoorbeeld beroertes en Alzheimer, maar verbetert ook je geheugen en stemming!

Voeding met antioxidanten
Bramen, blauwe bessen, krenten en aardbeien bevatten enorm veel antioxidanten, dus neem deze eens als snack of als toevoeging bij een gerecht. Ook ui, knoflook en kruiden zoals kaneel of kurkuma bevatten veel antioxidanten. Als laatste kan je natuurlijk rode wijn, pure chocola, thee en noten niet vergeten. Deze producten kan je dus met mate eten om je prettiger te voelen… niet alleen door de smaak!

Fijn voor je brein
Net zo belangrijk als antioxidanten, is het binnenkrijgen van genoeg gezonde vetten. Omega-3 krijgen we vaak te weinig binnen, terwijl dit vet juist vaak in verband wordt gebracht met  je humeur, vermogen van de hersenen en gevoelens van plezier. Een hogere inname van omega-3-rijke producten zoals vette vis en eieren bij een avondmaaltijd, nootjes zoals walnoten als snack, of lijnzaad en chiazaad als toevoeging aan je ontbijt of shake, veroorzaakt dus letterlijk chemische reacties in je lichaam die je hersenen meer prettige gevoelens doen ervaren.

Onthoud dus om eens wat extra aandacht te besteden aan wat je eet, als je je mentaal niet lekker voelt. Als je over die drempel stapt zal je merken dat je met goede voeding een stuk beter kunt voelen!

Doelen: stel het Eet Doel in voor meer structuur in je eetpatroon. Bedenk van tevoren welke producten je in huis wil halen om je beter te voelen. Noteer in het Voel Doel of het je algehele welbevinden beïnvloedt. Via Vrij Doel kun je instellen dat je bijvoorbeeld minimaal 4 avonden in de week gezond wil eten.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Paul Kok

Hoi, ik ben Paul en ik ben een Lifestyle coach en diëtist. Ik hou van eten en leer ook anderen graag lekker en gezond te koken. Mijn doel is om fit te blijven en tegelijkertijd van het leven te genieten... en om jou te helpen hetzelfde te doen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!