De definitie van geluk luidt, volgens de Dikke van Dale, als volgt: ‘gunstige loop van omstandigheden’. Om geluk te varen, hoef ik dus alleen maar een gunstige loop van omstandigheden te ervaren. Klinkt easy. Maar wanneer mag je jezelf nou als een gelukkig mens beschouwen? Want ben je ook gelukkig als je geluk ervaart?

Op internet zijn een tal soorten testen te vinden die vaststellen of je gelukkig bent of niet. Ook zijn er meerdere psychologische artikelen geschreven waarin beschreven wordt onder welke omstandigheden en gebeurtenissen men als gelukkig wordt gezien. Toch is dit geluk in grote lijnen, genieten van de kleinere dingen in het leven is pas een kunst. Als ik er nu zo over nadenk, mag ik mijzelf als een gelukkig mens beschouwen. Ik heb een lieve familie, leuke vrienden, ik heb werk en een huis. Binnenkort ga ik op vakantie en daarnaast heb ik veel hobby’s waar ik van kan genieten. Maar maken deze dingen mij nou een gelukkig mens? Geluk is in mijn ogen een heel lastig begrip en ook niet zo gemakkelijk te omschrijven. Ik wilde mij weer gelukkig voelen, dus ging ik op zoek naar mijn geluk.

Het jaar 2017 was voor mij opnieuw een jaar met veel veranderingen. Hoewel het altijd moeilijk is om het vertrouwde los te laten en je routine te doorbreken, wist ik dat dit mijn enige kans zou zijn om weer ultiem geluk te kunnen ervaren. Mijn relatie is verbroken, ik ben verhuisd en alleen gaan wonen. Daarnaast ben ik weggaan bij mijn huidige werkgever en ben ik weer gaan sporten.  Hoewel een aantal van deze punten zich misschien vooral negatief voordeden, ga je uiteindelijk het positieve ervan inzien. De kracht van het sporten, had ik gedurende een lange tijd onderschat. Ik was vaak moe, wilde de deur niet uit en dacht dat ik de kracht niet had om te gaan trainen. Toch ben ik het sporten in oktober 2017 langzaam gaan oppakken. Ik ben begonnen met hardlopen, een klein rondje. Langzaam ben ik dit steeds een beetje gaan uitbreiden. Van jongs af aan heb ik altijd veel gesport, triathlon was helemaal mijn ding. Een sport waarbij je gaat zwemmen, fietsen en daarna gaat hardlopen en dat allemaal achter elkaar. Nu ik het trainen weer aan het oppakken was, merkte ik pas hoe erg ik het eigenlijk gemist had.

Dat sporten verslavend werkt, hoor je wel vaker. Ik weet dat het echt waar is. Ik heb een tijd in een regionale selectie gezeten waarbij ik flink wat uren trainde en dat eigenlijk met altijd heel veel plezier. Het kwam niet vaak voor dat ik geen zin had, het werkt dus echt verslavend. De tijd dat ik niet kon sporten, voelde ik me lichamelijk dan ook niet goed. Ik voelde me alles behalve fit, ik baalde als ik in de spiegel keek en mijn sportieve lijf langzaam zag verdwijnen. Ik miste het gevoel van voldaan thuiskomen of heerlijk sporten in de natuur. Nu het oktober was, werd het tijd om weer voor mezelf te kiezen en op zoek te gaan naar geluk. En weet je wat!? Het werkte. Langzaam voelde ik mij fitter worden, langzaam ging ik beter in mijn vel zitten. Ik werd langzaam steeds blijer met mezelf en dat was te zien.

Natuurlijk komt er bij geluk veel meer kijken. En als je een depressie hebt, is het heel moeilijk om te genieten van de kleine dingen. Het is heel moeilijk om het positieve in te zien, als je aan de andere kant alleen maar negatieve dingen ervaart. Maar geluk kan dus echt in de kleine dingen zitten. Sinds ik weer aan het sporten ben, ervaar ik echt meer geluk en dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. Tijdens het sporten actiever je verschillende neurotransmitters waarvan sommige bijdragen aan je gelukshormoon. Onderzoek heeft vastgesteld dat hardlopen een positief effect heeft op je geest, ideaal dus bij mensen die lijden aan een depressie. Ik heb ervaren dat hardlopen, sporten, helpt. Wat had ik het sporten gemist. Ik heb mijn geluk weer een beetje gevonden.

Inmiddels heb ik nieuw werk, kan ik steeds beter sporten en vertrek ik over een aantal dagen naar Lanzarote voor een trainingsstage. Natuurlijk is sporten ook geen wondermiddel, maar het draagt wel degelijk bij aan je geluksgevoel. De rest moet je echt zelf doen. Ook ik heb echt nog wel mijn mindere dagen en soms zie ik het echt even niet meer zitten. Ik probeer mezelf aan te leren dat ik op deze dingen denk aan mijn zoektocht naar geluk. Ik denk aan de dingen die ik wel heb en hoe dankbaar ik ben dat ik weer zo lekker kan sporten en dat ik zoveel geleerd heb de afgelopen tijd. En vergeet niet, ook mensen die geen last hebben van een depressie zijn altijd gelukkig. Ieder mens heeft tegenslagen en het wordt iedereen wel eens teveel, maar dat is eigenlijk helemaal niet erg. Van tegenslagen wordt je sterker, maar vergeet tussendoor vooral niet te genieten!

Liefs, Sharon

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sharon Zuijdervliet

Ervaringsdeskundige op het gebied van depressie. Ik hoop dat ik anderen, door middel van mijn verhaal, kan helpen en daarmee hun passie voor sport (terug) kan laten vinden. Meer over mij? Kijk op https://www.triathlonchick.nl

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!