opruimen

Opruimen zorgt voor rust en geeft je meer energie. Rommel vraagt ongemerkt veel energie van ons en door rommel kan het voelen alsof ons leven vastzit. Het opruimen van rommel geeft een vrije ruimte, vrije geest en een vrije wilskracht. Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd!

Spiritueel opruimen

De Japanse Marie Kondo beschouwt het opruimen als een spiritueel proces. Doordat je het huis in een keer opruimt ontstaat er overzicht in wat je allemaal hebt en wat je weg kan geven. Ook kom je er dan achter wat je het liefst zou willen, hierdoor kun je nieuwe wegen inslaan. Opruimen is ook goed voor je lichaam en geest; het tevreden gevoel die gecreëerd wordt werkt stress verminderd.

Volgens Marie Kondo bestaat opruimen uit twee stappen: weggooien en opbergen. Stel de vraag: geeft dit mij een blij gevoel? Zo ja, kun je het houden mits je het opruimt. Zo niet, gooi of geef het weg. Het belangrijkste verschil tussen gewoon opruimen en deze methode is dat je alles in een keer opruimt en streng bent voor jezelf.

Hoe ruim je op?

Met opruimen wordt niet bedoeld dat je alleen verschillende stapeltjes maakt en deze in kasten opbergt. Het is de bedoeling dat je spullen die je niet gebruikt weggooit of weggeeft. Weggooien kan lastig zijn, gooi dingen weg die je niet meer gebruikt en/of die niet meer van nu zijn. Vind je het toch lastig om dingen weg te gooien, ga bij jezelf na: heb ik het echt nodig? Als ik kleiner zou wonen zou ik het meenemen? Deze vragen kunnen helpen met het nemen van een beslissing.

Een vaste plek

De spullen die je wil houden moeten een vaste plek krijgen, ook de kleine spulletjes zoals sleutels. Als je alles een vaste plek geeft, wordt je huis georganiseerd en raak je minder snel dingen kwijt. Ruim niet alleen de zaken die in het zicht zijn op maar ook dingen die achter deuren of in lades liggen. Organiseer de spullen in lades en kasten zodat je weet waar alles is en je een overzicht hebt van wat je hebt. Dit geeft rust en doordat je nu minder spullen hebt ga je deze spullen meer waarderen.  

Does it spark joy?~ Marie Kondo

NiceDay: Plan een opruimsessie in je Daily Planner en ga aan de slag!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!