opruimen

Opruimen: wie vindt het nou écht leuk om te doen? Ik denk niet dat veel mensen vrijwillig aan het opruimen slaan. Toch is het goed om te doen! En niet alleen maar als je vandaag of morgen bezoek krijgt, maar ook op regelmatige wijze. Soms is het zelfs verlichtend om een grote schoonmaak te houden. Met schoonmaak doel ik niet alleen op het schoonmaken van het meubilair in je huis, maar ook in je relaties met mensen. In dit artikel leg ik het je uit.

Je huis is ook belangrijk

Als je niet goed in je vel zit, depressief bent of een burn-out hebt, is het moeilijk om energie bij elkaar te sprokkelen om je huis op orde te brengen. Het is een bende, jij bent een bende, maar je kan het gewoon niet voor elkaar krijgen om orde te scheppen. Er is teveel chaos, ook in je hoofd. Het is dan juist goed om je huis op te ruimen, omdat dit ook invloed kan hebben op de chaos in je hoofd. Als mijn kamer een rotzooi is, betekent dat ten eerste dat ik geen energie heb om op te ruimen en ten tweede dat ik teveel aan het piekeren ben. Het komt weleens voor dat ik een opruimkick krijg. Daarna voel ik mijzelf rustiger en is het wat minder chaotisch in mijn hoofd.

Dat je jezelf beter gaat voelen als de ruimte waarin je leeft opgeruimd is, ligt wellicht voor de hand. Maar ik ben laatst tot nog een inzicht gekomen wat betreft opruimen: het opruimen van je vriendenkring.

Vriendschappen opruimen

Het opruimen van je vriendenkring klinkt misschien heftig, maar eigenlijk is dat niet zo. Als je heel realistisch naar jezelf kijkt en naar de mensen om je heen, weet je precies wie er wel en niet voor je is. Vaak heb je maar een handjevol echte vrienden. Iedereen kent wel de vriend of vriendin die alleen naar je toe komt als hij of zij iets nodig heeft. Daarna hoor je een hele tijd niks van ze totdat ze weer iets nodig hebben. Wil je deze mensen in je leven houden? Of kosten ze jou juist veel energie? Als je in herstel zit, kun je namelijk alle energie gebruiken.

Toxische mensen

Daarnaast heb je ook nog de toxische vrienden. De vrienden die jou alleen maar neerhalen waardoor je je nog slechter gaat voelen. De vrienden waarvan je denkt dat het je vrienden zijn, maar waarbij het eigenlijk maar van één kant komt. Hier gaat ook veel energie in zitten. Een ook deze energie kun je het beste gebruiken voor je herstel. Uit ervaring kan ik vertellen dat het heel moeilijk is om de toxische vrienden uit je leven te krijgen. Niet omdat ze aan je blijven hangen, maar omdat jij aan hen blijft hangen. Je steekt veel energie in deze personen en dat is moeilijk om te doorbreken. Maar je moet eens zien wat er gebeurt als je een tijdje geen contact opneemt met deze personen. Zeer waarschijnlijk ga je nooit meer een berichtje van ze zien. Klinkt hard, maar dat is de realiteit.

En familie?

 

Als het om familie gaat, is opruimen iets lastiger. Door bloed ben je aan elkaar verbonden. Je zou er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om jezelf niet negatief te laten beïnvloeden door een toxisch familielid. Je familie kun je niet kiezen, maar je vrienden wel.

Quote bij dit verhaal: You’re the CEO of your life. Some people need to be hired and some need to be fired – The Female Hustlers

Liefs, Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!