man-met-handen-voor-ogen-piekeren

Dag in dag uit heeft een mens talloze gedachten in zijn hoofd. Als we ergens tegenaan lopen zijn we geneigd veel te overdenken. Dit wordt ook wel piekeren genoemd. Piekeren heeft vaak een negatieve lading, maar heeft wel degelijk een functie. Zo kan het fijn zijn om te reflecteren op jezelf of het kan goed zijn om voor jezelf helder te hebben wat je wilt en juist niet wilt in je leven, bijvoorbeeld als je een lastige keuze moet maken. Ook kan het fijn zijn om jezelf voor te bereiden op stressvolle gebeurtenissen of om juist je aandacht op je gedachten te richten om jezelf af te leiden van bijvoorbeeld je verdrietige gevoel.

Sommige mensen zijn heel goed in piekeren. Wanneer je veel piekert vergt dit veel energie en kun je er klachten door krijgen. Gevoelens van spanning, rusteloosheid en vermoeidheid komen voor bij doorgewinterde piekeraars. Vaak treden er ook angstgevoelens op en heerst er een gevoel van controleverlies, omdat de piekergedachten automatisch zijn geworden. Soms ontstaan er zelfs piekergedachten over het piekeren. Gelukkig zijn er manieren om hier een rem op te zetten!

Inzicht

We hebben vaak een vaste manier van denken, dit heet een denkstijl. Veel denkstijlen kunnen leiden tot een verkeerd beeld van de realiteit, zonder dat we het eigenlijk doorhebben. Neem het lijstje van denkstijlen eens door en kijk welke je herkent bij jezelf!

Piekermoment

Heel de dag piekeren is niet goed. Om overmatig piekeren te beperken kan het dagelijks inplannen van een piekermoment daarbij helpen. Een piekermoment is een vast moment op de dag waar je jezelf toestaat om te piekeren over alles. Dit simpele trucje leert je om meer controle te krijgen over je automatische gedachten. Zo doe je dit:

  1. Kies elke dag een vast moment uit waar je jezelf een kwartier/half uur de tijd geeft om alle piekergedachten uit te denken. Dat mag alles zijn. Pieker er maar op los! Zet een kookwekker, een stopwatch of een timer op je telefoon op 15/30 minuten om je netjes aan de tijd te houden! (Tip: doe dit niet vlak voor het slapen!)
  2. Als het piekermoment is afgelopen, eindig je met iets positiefs om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal van piekergedachten blijft hangen. Doe iets leuks, eet iets lekkers of doe erna even een kleine workout. Vooral door erna te sporten, kun je alles gemakkelijk van je afzetten.
  3. Het zal geregeld voorkomen dat er piekergedachten buiten het piekermoment voorbij vliegen en dat is ook helemaal niet erg. Wat je dan kunt doen, is het noteren van alle onderwerpen en gedachten die op dat moment door je heen gaan. Sta jezelf toe deze piekergedachten pas uit te denken als het daar tijd voor is. Dit zal in het begin iets lastiger zijn, maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je zult ontdekken dat je alle gedachten kunt vastpakken en ze kunt doorverwijzen naar het piekermoment!

Je hoofd leegmaken

Het kan in het begin lastig zijn om de gedachten door te verwijzen en te stoppen met piekeren. Vind je het moeilijk om je hoofd leeg te maken? Dan kun je de Progressieve Relaxatie oefening eens doen. Deze oefening zorgt niet alleen voor een ontspannen lichaam, maar ook voor een ontspannen geest. Doordat je je compleet focust op het aan- en ontspannen van je spieren ben je niet meer bezig met de piekergedachten in je hoofd. Je zult merken dat je hoofd een stuk leger is na deze oefening!

NiceDay

Plan in de NiceDay app een dagelijks piekermoment in en registreer hoe het is gegaan. Of maak eens een stemmingsregistratie aan nadat je een ontspanningsoefening hebt gedaan om je hoofd leeg te maken!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Wouter Schippers

Hey, ik ben Wouter. Bij NiceDay werk ik als psycholoog en coach. In mijn vrije tijd voetbal ik en houd ik me bezig met het produceren van digitale muziek.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!