Hoeveel planten heb jij in je leefomgeving, thuis, op school, op werk? Als je er een paar in je omgeving hebt, bijvoorbeeld op je bureau of in een hoek van de kamer, heb je misschien gemerkt hoe prettig het is om een plant in de buurt te hebben. Helaas zijn er op veel plekken, zoals kantoren, scholen en winkels maar weinig planten, en dat is zonde!

Voordelen

Er zijn verschillende studies gedaan naar het nut van planten in de leefomgeving, vooral in kantoren. Er is uitgebreid onderzocht welke planten bijdragen aan een betere luchtkwaliteit (NASA, 1989). Planten en de micro-organismen in de potgrond kunnen o.a. de lucht bevochtigen, voorzien van zuurstof, en verschillende gifstoffen uit de lucht halen. Bovendien kan de aanblik van planten bijdragen aan een fijner leefklimaat en een meer ontspannen stemming.

Zuurstof

Via licht en fotosynthese wordt door de plant overdag CO2 (koolstofdioxide) en H2O (water) omgezet naar suikers, die de plant ‘s nachts gebruikt om voeding uit te halen als er geen zonlicht is. De afvalstof die bij dit proces uit het watermolecuul overblijft is zuurstof! ‘s Nachts stoten deze planten in beperkte mate weer CO2 uit. Er zijn ook planten die dit proces andersom doen, zoals de sanseveria. Die kan je daarom prima op je slaapkamer zetten.

Gifstoffen

Helaas zitten er gifstoffen in tal van producten om ons heen, bijvoorbeeld in meubels, vloerbedekking, verf en printers. De 3 meest bekende gifstoffen zijn formaldehyde, trichloorethyleen en benzeen. Deze stoffen kunnen onder anderen de huid en slijmvliezen irriteren, hoofdpijn en astma veroorzaken en ze worden in verband gebracht met een verhoogde kans op kanker.

Op school

TNO onderzocht bij schoolklassen met en zonder planten wat voor voordelen planten in de klas kunnen opleveren. In de klassen met planten werd na 16 weken 10-20% vermindering van CO2 gemeten, afbraak van onfrisse geuren binnen 45 min. op 0, daling van gezondheidsklachten met gemiddeld 7%, meer creativiteit en gemiddeld meer dan 20% verbetering in score bij taken en toetsen.

Op kantoor

TNO deed ook onderzoek naar planten op kantoor, waaruit bleek dat mensen die langer dan 4 uur per dag achter de computer zitten, zich minder gestrest, alerter en meer op hun gemak gesteld voelen, als er planten op de werkplek aanwezig zijn (2 planten per 12m3). Daarnaast werd de al genoemde verbetering in luchtkwaliteit gevonden, alsook verbetering in sfeer en akoestiek.

Neem een plant

Niet iedereen heeft groene vingers, maar gelukkig hoeft dat ook niet om van een mooie plant te genieten.Veel kamerplanten zijn erg makkelijk in onderhoud en verlangen weinig aandacht en hebben liever te weinig, dan teveel water. Er is behoorlijk wat onderzoek van gerenommeerde onderzoeksinstituten, dat de gunstige effecten van planten benadrukt. Kijk dus of je op je werk of thuis een kamerplant kan neerzetten en daarmee je werkstress te verminderen en je prestaties te verbeteren. In de lijst van NASA kun je een plant uitzoeken die bij je omgeving past. Kijk uit voor giftige planten als je kinderen en dieren in de buurt hebt.

Vergeet je niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief, zodat je nooit meer iets mist.

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!