Hoe vaak praat jij over je gevoelens? Dagelijks? Zelden? Iedereen is hierin anders: sommige mensen zijn enorme praters, anderen hebben wat meer moeite met praten over hun gevoelens. Veelal kost het moed om met iemand te communiceren over hoe je je voelt. Je geeft jezelf immers bloot en dat is vaak niet gemakkelijk!

Waarom praten mensen over hun gevoelens
Soms is het al lastig om te weten wat je zelf voelt, laat staan dat je aan kan voelen wat een ander voelt. We kunnen proberen om hun gedachten te lezen, maar grote kans dat we hiermee de plank misslaan. In elke relatie, of het nou met een goede vriendin, familielid of partner is, is het van belang dat je weet wat er in de ander om gaat qua gedachten en gevoelens. En hoe kom je daar dan achter…? Je raadt het al, door te praten!

Wat levert het je op?
Door te praten kom je erachter wat de ander denkt en voelt en komt hij/zij erachter wat jij denkt en voelt. Hierdoor komen jullie erachter wat je van elkaar nodig hebt, waardoor je meer steun en begrip van elkaar kan ontvangen. Dit zorgt voor een hechtere band. Wanneer je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten, is het zeer waardevol om aan deze communicatieve vaardigheden te werken door te oefenen.

Tips
Om te oefenen met het uiten van je gevoelens, geven we hieronder een aantal tips:

  1. Ontdek je gevoelens. Wanneer het lastig is om je gevoelens onder woorden te brengen, is het waarschijnlijk dat je zelf ook niet zo goed weet wat je voelt. Het opschrijven van je gevoelens is een handige manier om meer te leren over je gevoelens. Probeer op te schrijven wat je voelt of waar je mee zit. Zo leer je, in alle rust en tijd, om gevoelens onder woorden te brengen, waardoor je die waarschijnlijk ook gemakkelijker met anderen kunt delen.
  2. Train je zelfvertrouwen. Niet alleen een sterke vertrouwensband met de ander is van belang voor het uiten van gevoelens. Ook vertrouwen in jezelf is belangrijk. Met meer zelfvertrouwen ben je namelijk minder bang om jezelf bloot te geven en om gekwetst te worden. Zie ook ons artikel over zelfvertrouwen via deze link.
  3. Praat met iemand die je vertrouwt. Is er iemand in jouw omgeving die je écht vertrouwt, waar je je volledig veilig bij voelt? Ga dan eens met deze persoon in gesprek, bijvoorbeeld over dat je het moeilijk vindt om over gevoelens te praten. Zo kan je oefenen met jezelf bloot geven.
  4. Gebruik de ik-vorm. Wanneer je over gevoelens praat, probeer dan de ik-boodschap te gebruiken in plaats van de jij-boodschap. Op deze manier vertel je vanuit je eigen gevoelens, zonder eventueel de ander te kwetsen. Bijvoorbeeld “ik heb het gevoel dat..” in plaats van “jij geeft met het gevoel dat…”.

Verwacht niet dat het met deze tips meteen lukt om jezelf volledig te openen. Het is een proces waar je elke dag aan zult moeten werken, maar uiteindelijk wordt je harde werken beloond. Heb vertrouwen, creëer wat moed!

“I´d love to skip over the hard stuff, but it just doesn´t work.
We don´t change, we don´t grow, and we don´t move forward without the work.
If we really want to live a joyful, connected and meaningful life,
we must talk about things that get in the way.” -Brené Brown-

 

NiceDay: plan samen met jouw coach een moment om te praten met iemand die jij vertrouwt. Beschrijf in het je NiceDay dagboek hoe jij je dagelijks voelt, neem je tijd! Dan word je vanzelf steeds beter in het verwoorden van jouw gevoelens.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!