prestatiemaatschappij

Ik luister naar het nummer Pretty Shining People van George Ezra. Ik heb het nummer al vaker gehoord maar vandaag valt een stuk van de tekst mij op:

He said, “Why why, what a terrible time to be alive
If you’re prone to overthinking and
Why why, what a terrible time to be alive
If you’re prone to second guessing” and

Diep… denk ik bij mijzelf. Maar ergens heeft hij wel gelijk. Zoals ik de tekst interpreteer heeft het te maken met hoe de huidige prestatiemaatschappij in elkaar zit én tussen de regels door gaat het ook over de toename van depressies en burn-outs.

Te lui om te werken?

In de huidige maatschappij staat presteren voorop. Er wordt van je verwacht dat je gaat studeren, dat je hoge cijfers haalt en dat je je studie binnen de geschetste tijdlijn haalt. Mensen die ‘niks’ met hun leven doen en leven van een uitkering worden vaak gezien als luie mensen die niet eens de moeite doen om te werken voor hun geld. Als ik dit soort uitspraken hoor, denk ik bij mijzelf: jongens, verplaats je eens in een ander. Misschien is er wel een hele goede reden waarom een persoon van een uitkering leeft. Het hoeft toch niet te betekenen dat hij of zij te lui is om te werken?

Prestatiemaatschappij

Om terug te komen op de prestatiemaatschappij, die zou eens aangepakt moeten worden. Ik ben zelf student en zie om mij heen dat veel jonge mensen ondersneeuwen door de competitie. Sommige docenten benadrukken zelfs dat het belangrijk is dat je hoge cijfers hebt omdat je anders moeilijker aan de bak komt na je studie. Ook bepaalde masterstudies nemen alleen studenten aan die gemiddeld een 8 of hoger staan. Maar wie zegt dat deze studenten sociaal ook hoog scoren?

Sociale vaardigheden

Als je later in een bedrijf gaat werken moet je sociaal ook vaardig zijn. Hoge cijfers voor een vak laat alleen zien dat je dat onderwerp beheerst, maar de rest? Vorig jaar heb ik een aantal keer een gesprek gehad met de studieadviseur. Ze vertelde mij dat er veel studenten op de universiteit rondlopen met een depressie. De prestatiemaatschappij maakt het er niet beter op. Er ligt zoveel druk op schouders van jonge mensen. Ik heb al vaak genoeg een overlijdensbericht ontvangen in mijn schoolmail met het bericht dat er onverwacht een geliefde medestudent is overleden.

Aanleg

Natuurlijk heeft vooral depressie ook te maken met aanleg. Als het bijvoorbeeld vaak in je familie voorkomt of als je gevoelig bent voor kritiek of een laag zelfbeeld hebt, heb je meer kans om een depressie te krijgen. Ik ben er laatst ook achter gekomen dat ik aanleg heb voor depressie omdat ik wat gevoeliger ben dan de gemiddelde mens. Ja, dat kwam wel hard aan. Dat betekent dat ik altijd op mijn hoede moet zijn en dat ik meer kans heb om in de toekomst nog een keer een depressie te krijgen.

Depressie verminderen

De grote vraag blijft: hoe dringen we depressies onder jongeren terug? Allereerst is het belangrijk om open over depressie te kunnen praten. Er heerst nog steeds een taboe op. Gelukkig heeft de Rijksoverheid al een campagne gestart: Hey, het is oké! (maak depressie bespreekbaar). Daarnaast is het belangrijk dat de prestatiemaatschappij wordt aangepakt. Zoveel druk op de schouders van jonge mensen is niet oké. Er moet benadrukt worden dat het niet belangrijk is dat je je studie binnen een bepaald tijdsbestek haalt, maar juist dat iedereen het in zijn eigen tempo doet. Want dat is helemaal oké.

Quote bij dit verhaal: Don’t we all need love? The answer is easy – George Ezra (Pretty Shining People)

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!