Misschien herken je het wel, je praat makkelijker over je hoofdpijn of astmatische klachten dan over je paniekaanvallen of somberheid. Ook al leven we in 21e eeuw, er heerst nog stééds een taboe op mentale klachten. Terwijl in Nederland 43,5% van de mensen in zijn of haar leven wel eens te kampen heeft gehad met psychische klachten. Dit tegenover bijvoorbeeld maar 9% van de volwassenen die ooit in zijn leven astma heeft gehad.

Waarom is het dan toch gemakkelijker om te praten over astma, dan om psychische klachten bespreekbaar te maken? Iedereen heeft wel eens grapjes gehoord over mensen waar een steekje aan los zit, mensen die zich gek gedragen of mensen die een gesticht in worden gewenst. Durf jij dan nog te zeggen dat jij last hebt gehad van paniekaanvallen en je lange tijd niet naar de supermarkt durfde uit angst om flauw te vallen?

Misschien schaam je je, ben je bang voor onbegrip, stigmatisering of om buitengesloten te worden. Want dat kunnen mensen immers doen. We zouden met zijn allen anders moeten gaan denken over psychische klachten. We zouden onze angsten en vooroordelen opzij moeten zetten en er samen over praten!

Belang van doorbreken van taboe op mentale klachten

Doordat psychische klachten nog steeds niet volledig geaccepteerd of begrepen worden, zijn mensen niet zo gauw geneigd om aan te geven dat  zij zich niet zo goed voelen. Zeker in bepaalde culturen of beroepsgroepen. Laten we als voorbeeld eens artsen nemen. Onderzoek wijst uit dat niet-vitale dokters meer fouten maken en minder empathisch zijn in contact met hun patiënten. Zij zijn ook vaker ziek en vatbaarder voor een burn-out, depressie en fysieke klachten. Ze houden zich sterk uit angst voor het oordeel van collega’s of voor het verlies van status of positie in een vakgroep. Daarom werken ze vaak net zo lang door totdat ze emotioneel en/of fysiek uitgeput zijn.

Hoe zou dit scenario er uit zien als het geaccepteerd is om over psychische klachten te praten? Dat je wanneer je tegen je leidinggevende vertelt dat je depressieve gevoelens ervaart, hij luistert, begripvol reageert en vertelt over zijn eigen burn-out en over de paniekklachten van zijn vrouw? Hoe eerder er aan de bel getrokken wordt bij een verminderde mentale gezondheid, hoe minder langdurige stressgerelateerde klachten er ontstaan. Wat is hiervoor nodig? Moed!

De moed hebben om voor je mentale klachten uit te komen

Gelukkig zit er al een tijdje beweging in het taboe! In 2013 vertelden een aantal Britse parlementsleden over hun psychische aandoeningen. De slogan ‘No Health Without Mental Health’ heeft in Engeland een enorme impact. Ook deelden Lady Gaga, Elen Degeneres, J.K. Rowling, Bruce Springsteen en voetballer Andès Iniesta openlijk hun doorgemaakte depressie. Nederlanders tonen ook steeds meer openheid. Zo vertelde de GTST-actrice Marly van der Velden over haar overwonnen eetstoornis, spraken onder andere Sophie Hilbrand en Hugo Borst over hun burn-out en radio dj Stephan Bouwman over zijn depressie. De Amerikaanse topzwemmer Michael Phelps maakte herhaaldelijk depressieve perioden door en de Nederlandse Olympisch goud winnende schaatser Stefan Groothuis was ook depressief. Je kunt je dan afvragen af of zulke succesvolle en sterke personen een depressie kunnen krijgen? Zeker weten! Voel je gesterkt door hun voorbeeld. Sta op, vind de moed en praat. Samen staan we sterker en kunnen we de taboe doorbreken!

No health without mental health


NiceDay acties
Probeer je gedachten en gevoelens in je ‘Gevoel Registratie’ in NiceDay te noteren zodat je inzicht krijgt in wat er in je om gaat. Ben je toe aan een extra uitdaging? Probeer dan eens om over je gedachten en gevoelens te praten met iemand die je vertrouwd en dichtbij je staat door ‘iets buiten je comfortzone’ in te plannen in NiceDay.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!