vrouw-eten-opscheppen-ramadan

De jaarlijkse ramadan – de vastenmaand voor moslims – is op 6 mei begonnen. Tot dinsdag 4 juni mogen moslims wereldwijd tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken, roken of seks hebben. Het eind van de ramadan wordt gevierd met Eid al Fitr, oftewel het Suikerfeest.

De ramadan

De ramadan is een belangrijke maand binnen de Islam. Tijdens de vastenmaand eten en drinken moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet, hebben ze geen seksueel contact en mogen ze ook niet roken. Dit heeft als doel om bezig te zijn met je innerlijke wereld. Specifiek om te focussen op de gebeden, het lezen van de Koran, aan de hongerige of armere mensen te denken, deze te helpen en de waarde van voedsel en materialisme te leren waarderen. Dit is een maand die staat voor onder andere verbroedering, zelfdiscipline en verdraagzaamheid.

Wat gebeurt er in je lichaam als je vast?

Wanneer je vast begint het proces van autofagie. Dit betekent dat je lichaam oude cellen en oud weefsel vervangt. Je krijgt er een gezonder lichaam voor terug. Daarnaast gaat je lichaam op zoek naar andere energiebronnen. Vaak is je lichaam gewend om koolhydraten als energiebron te gebruiken. Door het vasten kan dit niet meer en stapt het in eerste instantie over op glycogeen, dat is suiker die in je lichaam voorkomt. Daarna stapt je lichaam over op vet. Het kan een tijdje duren voordat je lichaam ingesteld is op deze andere manier verbranding. Vandaar dat je geduldig moet zijn! Na ongeveer twee weken voel je dat je weer meer energie krijgt.

Uitzonderingen

Het overgrote deel van de moslims vast tijdens de ramadan. De islam geeft echter aan dat er uitzonderingen op deze vastenmaand zijn. De volgende groepen zijn niet verplicht te vasten: kinderen tot ze pubers zijn, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, ouderen, (chronisch) zieken, reizigers, mensen die zware lichamelijke inspanning moeten leveren.

Het is gebruikelijk dat mensen die door ziekte of andere omstandigheden niet kunnen vasten, op een andere manier aan hun spirituele/religieuze plicht voldoen. Zij kunnen bijvoorbeeld op een ander moment het vasten inhalen of een gift aan de armen doen.

Je gezondheid gaat voor

Toch willen veel islamitische mensen die (chronische) ziek zijn, zo veel mogelijk meedoen aan de vastentijd in het kader van hun religieuze/spirituele beleving. Als de mogelijkheid bestaat dat de ziekte verergert door het vasten of door het niet innemen van de medicatie is het – eigenlijk – voor een moslim niet gewenst om te vasten.

Niet vasten tijdens de ramadan maakt je geen ‘slechte moslim’. Je niet aan de regels van de ramadan houden en daarvoor uitkomen is echter nog steeds een taboe. Je moet sterk in je schoenen staan om de sociale druk te weerstaan. Indien je (chronisch) ziek bent maar toch wilt vasten, is het raadzaam om eerst te overleggen met je behandelaar, arts, huisarts en/ of religieuze ondersteuner. Vasten moet niet ten koste gaan van je gezondheid! In dit gesprek kan een deskundige adviseren wat voor jou het beste is.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Safaa Ayadi

Hi! Ik ben Safaa. GZ psycholoog bij de Digitale Poli van i-psy. Ik bied jou een laagdrempelige, persoonlijke, actieve en doelgerichte samenwerking waarbij jouw eigen regie op de voorgrond staat.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!