Het monster dat PTSS heet, heeft me de laatste tijd stevig in zijn greep. Ik voel me opgefokt en wil heel hard rennen om de spanning uit mijn lijf te krijgen. Mijn hoofd zit in het verleden terwijl mijn lichaam in het heden is. Ik schrik van ieder klein ding: een deur die opeens opengaat, een auto die toetert of gewoon een onverwachts geluid. Constant ben ik op mijn hoede en mijn lichaam is klaar om te vluchten. PTSS in combinatie met een depressie ervaar ik als zeer pittig. Wanneer ze allebei even heftig aanwezig zijn, voelt het als een onmogelijk gevecht tegen twee grote monsters. Ze hoeven mij maar een klein zetje te geven en ik lig al om. Dat is wat er letterlijk op dat moment gebeurt. Ik ontregel compleet en bovenal vergeet ik alles omdat mijn gedachten ergens anders zitten. Ook ben ik stiller dan normaal en wil ik niet praten. Het liefste ben ik alleen en luister ik muziek zodat ik niet geconfronteerd hoef te worden met het verleden. Toch weet ik dat ik juist niet moet toegeven aan die monsters. Maar dat ook werkelijk doen is een ander verhaal. Op deze momenten zou ik eigenlijk hulp moeten vragen aan mensen om mij heen, toch doe ik dit niet. Herken jij jezelf ook hierin?

Hulp vragen is moeilijk
Hulp vragen: als je het niet gewend bent te doen, zal dat niet ineens vanzelf veranderen. Soms vergeet ik dat ik dit niet alleen hoef op te lossen. Support is zo belangrijk als je door een zware tijd heen gaat. Ik vraag mij af waarom ik het moeilijk vind om hulp te vragen aan mensen om mij heen als ik even weer diep in het zwarte gat zit. Is het omdat ik mij schaam? Schaam ik mij voor het feit dat ik twee psychische stoornissen heb die al een lange tijd aanwezig zijn? Deels is dit wel waar. Ik wil er graag open over zijn, maar tegelijkertijd schaam ik mij om erover te praten. Vraag ik geen hulp omdat ik mensen niet tot last wil zijn? Ja. Dit is helemaal waar. Ik ga liever alleen met mijn problemen door het leven dan dat ik er met iemand over praat. Maar, diep in mijn hart wil ik mijn verhaal juist wél kwijt op momenten dat ik erin verstrikt raak. Onlangs ben ik mijzelf hard tegengekomen. Er ontstond een moment waarop ik wel om hulp moest vragen. Na lang piekeren, heb ik het gedaan en achteraf gezien voelde dit heel erg fijn. Ik liep er niet meer in mijn eentje mee rond. Ik merkte ook dat de ander het helemaal niet erg vond dat ik aanklopte voor hulp. Ze vond het juist fijn om te weten wat er in mij omgaat. Samen bespraken we over hoe ze mij kan helpen en wat ik prettig vind en wat niet. Op deze manier is hulp vragen ook nog eens flexibel van aard! Dat is al helemaal mooi meegenomen 😉

Wat ik met dit verhaal wil zeggen is: hulp vragen in moeilijke tijden is OKE! Je hoeft niet alleen met alle zware lasten rond te lopen. Er zijn genoeg mensen die je met alle liefde willen helpen, op welke manier dan ook. Vaak weet je zelf heel goed wie je wel en wie je geen kan hulp kan bieden. Het is altijd handig om een vangnet te hebben met een paar personen die je kunt bellen/appen/sms’en/mailen etc. als je het even niet meer alleen aankan. Jij bent ook maar een mens. En helaas bezit de mens niet over superkrachten om alle moeilijkheden die op zijn pad komen te laten verdwijnen. Dus, word je overspoeld door gedachten of zie je het niet meer zitten, vraag om hulp! Je hoeft dit niet alleen te doen.

I don’t feel very much like Pooh today,” said Pooh. “There, there,” said Piglet. “I’ll bring you tea and honey until you do– uit Winnie the Pooh van A.A. Milne

 

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!