Het is deze week de nationale week zonder vlees! Deze week is georganiseerd door Isabel van de Hippe Vegetariër, om zo extra bewustzijn voor vegetarisch eten te creëren. De laatste jaren eten mensen steeds minder vlees en zijn er meer mensen vegetariër of veganist geworden. Dit is al super goed! Vegetariërs eten geen vlees en veganisten eten/drinken helemaal geen dierlijke producten zoals ei en melk. Ook heb je mensen op sommige dagen geen vlees eten, deze mensen noem je flexitariërs. In Nederland eet ongeveer 90% 1 dag per week geen vlees.   

Gezondheid
In vlees zitten voedingsstoffen die wij als mens nodig hebben, zoals eiwitten, ijzer, vitamine B12 en vitamine D. Je kan ook aan deze voedingsstoffen komen door iets anders te eten dan vlees, bijvoorbeeld; ei, zuivel, peulvruchten, sojabonen, noten en pitten. Hier zitten ook voedingsstoffen in die belangrijk en gezond zijn voor ons lichaam. Daarnaast zitten in de meeste vleessoorten ook veel verzadigde vetten en zout. Een overschot aan deze twee stoffen kan op de lange termijn zorgen voor chronische ziektes zoals hart en vaatziekten en diabetes type 2.

Duurzamer
Daarnaast is het eten van vlees ook slecht voor het milieu. Een koe heeft namelijk veel veevoer en water nodig om vlees te produceren. Om steeds meer voedsel te kunnen produceren moeten er meer plantages zijn. Deze plantages worden gemaakt in Zuid-Amerika door bossen weg te halen. Vee-industrie is verder ook slecht voor andere organismen zoals planten, insecten en vissen. Dit komt door de mest die er geproduceerd wordt, er zitten verschillende schadelijke stoffen in zoals ammoniak en methaan.

Wat helpt wel?
Wat hierboven is beschreven is vrij heftig maar er kan zeker wat aan gedaan worden. Door het verminderen van het eten van vlees kan er al een hele vooruitgang geboekt worden. Het hoeft niet te betekenen dat je helemaal geen vlees meer mag eten, maar probeer een of twee dagen per week helemaal geen vlees te consumeren. Als meer mensen dit doen heeft dit op langere termijn een positief effect. Er worden minder koeien gefokt, dus er is minder veevoer nodig en dit leidt weer tot minder vee-industrie.

Vleesvervangers
In vlees zitten voedingsstoffen die belangrijk zijn voor het lichaam. Om deze voedingsstoffen toch binnen te krijgen kun je gebruik maken van vleesvervangers. Zoals net is besproken zijn het eten van ei, zuivel, peulvruchten en noten gezonde vervangers van vlees. Voor de rest is het belangrijk om voldoende vitamine B1, B12, eiwit en ijzer binnen te krijgen. Vitamine B12 zit vooral in zuivel en ei, veganisten kunnen vitaminepillen slikken om deze vitamines toch binnen te krijgen.


In het teken van de Nationale Week Zonder Vlees kun je elke dag een vlog van ons verwachten, waar wij laten zien wat we wel en niet eten. Stay tuned!

Doe jij mee?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!