gezondheid: fruit!

De lente is begonnen! En met een nieuw seizoen, ook nieuw seizoensfruit. Door te kiezen voor fruit uit het seizoen ben je goed bezig voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Daarnaast is het ook nog eens een stuk lekkerder! Een kortere transporttijd en opslagtijd betekent namelijk dat het fruit minder lang de tijd heeft gekregen om smaak en voedingsstoffen te verliezen. Daarnaast heb je minder last van uitstootgassen en lagere transportkosten. Maar wat is er in het seizoen deze lente?

Ananas
Deze tropische vrucht is heerlijk in de lente. Wist je dat de ananas eigenlijk een samengestelde vrucht is die uit heel veel kleine samengegroeide besjes bestaat? Wat deze vrucht zo uniek maakt is de bromelaine. Deze enzym beïnvloedt ontstekingen, immuuncellen, cel signalisatie en bloedstolling. Om deze reden kan ananas dus helpen tegen ontstekingen op de huid (acne) en een verkoudheid.

Daarnaast bevat ananas ook veel mangaan. Mangaan draagt bij aan een goede energiestofwisseling en het behoud van goede botten. Andere voedingsstoffen in ananas zijn vitamine C, vitamine B1, vitamine B6 en magnesium.

Grapefruit
Grapefruit, je moet ervan houden. Maar als je ervan houdt zit je goed, deze vrucht heeft namelijk een heel goede voedingswaarde. Grapefruit bevat maar weinig calorieën en suikers (in vergelijking met andere vruchten) en enorm veel voedingsstoffen! Daarentegen bevat het wel veel vezels, wat voor verzadiging zorgt en voor een goede werking van de darmen.

De twee voornaamste voedingsstoffen in grapefruit zijn vitamine A en C. Beide zijn antioxidanten en goed voor de weerstand. Vitamine C zorgt daarnaast ook voor een betere opname van ijzer en vitamine A is nodig voor de aanmaak van cellen (goed voor de ogen en de huid).

Granaatappel
Wist je dat de granaatappel een afrodisiacum is? Dat wil zeggen dat het het testosterongehalte doet stijgen bij zowel mannen en vrouwen, en zo ook je behoefte om het bed te delen met een mooie man of vrouw ;-). Maar behalve dat bevat de granaatappel ook veel vitamines en mineralen.

Zo is de granaatappel een bron van vitamine C, kalium en polyfenolen. Kalium werkt bloeddrukverlagend en zorgt voor een goed vochtbalans. Daarnaast zorgt het voor een goede werking van de spieren. Ook polyfenolen werken bloeddrukverlagend. Daarnaast zijn ze ontstekingsremmend en verlagen ze het cholesterol.

Meloen
Er zijn verschillende soorten meloenen op de markt, maar allen zijn afkomstig van de Cucurbitales planten. Ondanks dat meloenen over het algemeen veel suikers bevatten, heeft elke meloen ook zijn eigen gezondheidsvoordelen.

Zo heeft watermeloen veel vitamine C, kalium en ijzer. IJzer hebben we nodig voor het produceren van energie en voor zuurstoftransport in het lichaam, een tekort geeft je een vermoeid gevoel. Ook galia meloen bevat veel vitamine C en kalium. Daarnaast bevat het ook carotenoïden, wat wordt in het lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Kiwi
Ondanks dat de meeste fruitsoorten veel vitamine C bevatten, spant de kiwi daarmee toch echt de kroon. Met 1 kiwi heb je al aan 166% van je dagelijkse behoefte voldaan! Verder bevat ook de kiwi veel kalium en daarnaast pectine. Pectine is een koolhydraat met een cholesterolverlagend effect.

Wist je dat je kiwi’s ook met de schil kan eten? Misschien niet erg lekker, maar wel heel gezond! Het bevat namelijk heel veel vezels. Je kan bijvoorbeeld een kiwi met schil in een smoothie doen, proef je niks meer van en wel heel gezond!

Eet jij volgens het seizoen? Geef je gezondheid een boost en probeer ze deze lente allemaal!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!