Als jij aan de winter denkt, dan denk je vast ook aan stamppot. Dat is natuurlijk niet voor niks, want de stamppotgroenten zijn weer in het seizoen. De een houdt ervan en de ander vindt het niks, maar gezond is het sowieso! We zetten een paar voorbeelden op een rijtje.

Andijvie
Andijviestamppot, lekker! Andijvie kan je zowel rauw als gekookt eten, maar er gaan wel wat voedingsstoffen verloren bij verhitting. Wat andijvie zo gezond maakt zijn voornamelijk de mineralen, het bevat meer mineralen dan alle andere groenten! Bijvoorbeeld mangaan, ijzer en koper. Mangaan is goed voor de stofwisseling, ijzer heb je nodig voor zuurstoftransport en koper heb helpt bij de vorming van botten en bindweefsel. Verder is andijvie rijk aan vitamine A en C, en dus goed voor de huid, ogen en je weerstand.

Boerenkool
Boerenkool is de laatste jaren erg populair geworden. Waar wij, Hollanders, er al jarenlang een stamppot van maken, zie je boerenkool tegenwoordig ook vaak terug komen in smoothies en salades. Het is een superfood, je hebt geen geen gojibessen en chiazaad meer nodig!

Boerenkool bevat veel vitamines en mineralen. Net als andijvie bevat het veel vitamine A en C, maar daarnaast ook nog een flinke hoeveelheid vitamine B3. Vitamine B3 heb je nodig voor je energievoorziening en de aanmaak van vetzuren. Daarnaast bevat het veel magnesium en kalium. Magnesium zorgt voor een goede werking van de spieren en kalium houdt je vochtbalans en bloeddruk op peil.

Zoete aardappelen
Wissel af en maak je stamppot eens met zoete aardappelen! Zoete aardappelen zijn niet perse gezonder dan gewone aardappelen, maar bevatten wel andere voedingsstoffen. Zoete aardappelen bevatten iets meer kilocalorieën en iets minder eiwitten dan gewone aardappelen, maar bevatten daarentegen meer vezels en geven je dus een voller gevoel. De zoete aardappel bevat meer vitamine C, calcium en magnesium en iets minder kalium.
Daarnaast is de glycemische index wat lager, wat zorgt voor minder schommelingen van je bloedsuikerlevel. Een goede keus voor diabetici dus!

Spruitjes
Vanwege de bittere smaak zijn spruitjes niet zo geliefd bij kinderen. De geur en de werking op de darmen maken spruitjes er niet populairder op. Jammer, want het zijn vitaminebommetjes! Spruitjes bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels en zijn daarnaast rijk aan vitamine B, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes behouden de meeste voedingsstoffen door ze kort te koken.  

Witlof
Je zal het misschien niet zeggen, maar witlof is familie van andijvie. Naast spruitjes is ook witlof niet zo’n geliefde groente. Om de bittere smaak te verzachten kun je de kern uit de witlof halen of het combineren met wat fruit in bijvoorbeeld een salade. Ook wordt de smaak wat milder bij het bakken of grillen. Witlof bevat voornamelijk veel kalium en vitamine C. Om de voedingsstoffen te behouden kun je de witlof het beste op een donkere plek bewaren, zoals bijvoorbeeld de koelkast.

Spinazie
Door stripfiguur Popeye weet jij waarschijnlijk al dat spinazie heel gezond voor je is. Hij beweert dat je heel sterk wordt van spinazie, maar spinazie doet nog veel meer goeds! De combinatie van ijzer en vitamine C in spinazie is een magisch duo, samen worden deze twee voedingsstoffen namelijk beter opgenomen. Daarnaast zit spinazie boordevol vitamine K, vitamine A en foliumzuur. Vitamine K is nodig voor de bloedstolling, vitamine A is goed voor je ogen en huid en foliumzuur heb je nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Gebruik spinazie als sla in een salade, voeg wat toe aan je smoothie of maak een lekkere stamppot!

Wat is jouw favoriete wintergroente?

Ook benieuwd naar het fruit van het seizoen? Dat lees je hier

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!