Slecht weer? Laat je mood niet te veel beïnvloeden!
Slecht weer? Laat je mood niet te veel beïnvloeden!
regen-plas-slecht-weer-mood

Nederland waterland. Letterlijk, want het regent de afgelopen weken meer dan de zon schijnt. Dikke regendruppels, onweersbuien, wind, miezer, alles zien we voorbijkomen. Ik krijg de neiging om mijn koffers te pakken en het vliegtuig te nemen naar een warm oord. Vooral een warm oord waar het NIET elke dag regent! Het weer doet veel met onze gemoedstoestand. Als de zon schijnt zijn we blijer, gaan we naar buiten en ondernemen we meer activiteiten. Maar als het regent, zitten we liever met een warm kleedje op de bank en een kopje thee. No way dat we naar buiten gaan in dit hondenweer. Als het slecht weer is heb je twee keuzes: ofwel zielig achter het raam zitten met een kleedje om je heen of je gaat naar buiten en hebt schijt aan het weer. Laat het slechte weer echter je mood niet beïnvloeden!

Laat je mood niet afhangen van het weer

Ik betrapte mezelf er laatst op dat ik een verandering heb doorgemaakt. Ik kon eerst zo erg mijn dag af laten hangen van het weer. Als het regende voelde ik mij een hoopje ellende want voor mijn gevoel kon ik niks doen als het regende buiten. Maar een tijd geleden had ik zin om weer te gaan hardlopen. Dit was net het moment waarop de lucht grijs werd en het met bakken uit de hemel kwam. Ik had mijn sportoutfit al aan en stond al klaar om naar het bos te gaan. De eerste gedachte die in mij op kwam was, ‘ik ga echt niet naar buiten in dit weer.’ Maar daarna dacht ik, wat maakt het ook uit. Ik deed mijn regenjas aan en een pet op. En zo ging ik hardlopen. Het was het lekkerste rondje ever! Het is heerlijk om de regen op je huid te voelen. Ik voelde mij euforisch. Daarbij zit er meer zuurstof in de lucht als het regent dus dat maakt hardlopen wat fijner. Wat ik hiermee wil zeggen is, ik koos ervoor om niet om somber in mijn bed te gaan liggen omdat het weer niet mee zat. Ik koos er juist voor om tegen dat gevoel in te gaan en iets te doen waar ik mij fijn bij voelde: hardlopen.

Ik zeg: doen!

Nu is het over een paar dagen officieel zomer. Wij Nederlanders steken bij ieder straaltje zon de BBQ al aan. Maar ik zeg lekker doen! Als het je een fijn gevoel geeft, gewoon doen. Al regent het en heb je een afdakje, steek die BBQ aan als jij dat wil. Het weer is niet iets waar wij onze geluksmomenten of fijne gevoelens voor aan de kant moeten schuiven. Dit is mijn nieuwe motto geworden en het helpt om van een rotdag een betere dag te maken. Als je een depressie hebt, is het vaak al moeilijk genoeg om naar buiten te gaan. Maar als het regent is die drempel nog hoger. En zo is het makkelijker om in die vicieuze cirkel terecht te komen. Wat kan helpen is iemand opbellen waarvan je weet dat hij of zij zich ook niet uit het veld laat slaan door de weersomstandigheden en vragen of diegene met jou op pad wil gaan. Het hoeft maar iets heel simpels te zijn, een tuincentrum, kopje koffie in een café of de hond uitlaten. Als je thuiskomt, zal je merken dat je met meer energie in je lijf zit dan voordat je het huis uitging. Als je dit steeds vaker doet, ga je de geluksmomenten voelen in je lijf wat maakt dat je uit die vicieuze cirkel terecht komt. En dat is the place to be!

Dus in het kader van “when life gives you lemons make lemonade“, ga naar buiten ook al regent het!

Liefs,

Ghyta

Tags: gewoonte regen
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!