Slechte dag op werk gehad? Zo laat je deze los
Slechte dag op werk gehad? Zo laat je deze los
man-laptop-slechte-dag-op-werk

Je wekker gaat niet af. Je morst koffie op je witte shirt. En net als je een voet buiten de deur zet barst boven je hoofd een wolkbreuk los. Als je eindelijk goed en wel (en doorweekt) op je werk aankomt, kom je tot de ontdekking dat je je mobiel bent vergeten, staan er 143 nieuwe mailtjes op je te wachten en zegt je baas niet erg blij met je te zijn en je dringend te moeten spreken….

De statistieken

Iedereen heeft het wel eens, een slechte werkdag. Die dagen die zo frustrerend en stressvol zijn dat we ze zo snel mogelijk willen vergeten. Maar soms lukt dit niet en nemen we die slechte dag terug mee naar huis. Als dit zo af en toe gebeurt is dat natuurlijk niet erg. We weten dat die perfecte baan, waar altijd alles soepeltjes verloopt, niet bestaat en dat die incidentele slechte werkdag erbij hoort. Maar wat als je te vaak van dit soort vervelende dagen hebt? Uit een wereldwijd onderzoek, uitgevoerd door adviesbureau Woohoo Inc in 2018, blijkt dat 63% van de werknemers eens per week een slechte werkdag heeft en dat maar liefst 20% elke dag een slechte dag op werk beleeft.

Heb jij ook zo vaak een slechte dag op werk? Als we te regelmatig zo’n zware werkdag hebben kan dit op termijn een negatief effect hebben op ons welzijn. We kunnen bijvoorbeeld teveel gaan piekeren en onzeker worden, moeite krijgen met ontspannen of raken snel geprikkeld en zijn niet aangenaam voor onze naasten thuis.

Wat kan je er aan doen?

Wanneer je het geregeld moeilijk hebt op je werk is het altijd goed om je te bedenken waarom je dit werk ook alweer in de eerste plaats doet. Let er daarnaast op dat je jezelf niet teveel identificeert met je baan, je bent meer dan alleen je werk! In de heat-of-the-moment kan dit echter nog wel eens lastig zijn. Daarom hieronder 5 tips hoe jij een slechte dag op werk kan loslaten:

  1. Trek die deur letterlijk bewust achter je dicht. Bedenk je dat je werkdag erop zit. Schakel de meldingen op je telefoon uit en besluit voor die avond je laptop niet meer te openen.
  2. Neem de tijd om na het werk naar huis te reizen. Deze tijd helpt je om de overgang te maken van je werkende leven naar je privé-leven. Vraag jezelf daarbij bewust af hoe jij straks wilt thuis komen. Reis je met de auto, rij dan wat langzamer dan anders. En als het even kan, ga dan met de fiets!
  3. Eenmaal thuis, schakel over naar die nieuwe situatie door je bijvoorbeeld om te kleden van je werkoutfit naar iets comfortabelers of door een lekker muziekje op te zetten.
  4. Reflecteer op je dag. Vraag jezelf af “Wat ging er vandaag goed?” en “Wat heb ik bereikt?”. Deze vragen helpen je om meer stil te staan bij de successen en niet alleen te kijken naar wat er allemaal mis ging.
  5. Onderneem een ontspannende activiteit, die jou helpt om in het hier en nu te komen. Je kan denken aan mediteren of bewegen. Maar het kan ook zo eenvoudig zijn als het nemen van een douche, het uitproberen van een nieuw recept of het maken van een puzzel.

NiceDay app

Veel van de bovenstaande adviezen kunnen extra ondersteund worden met de NiceDay app. Zo kan het invullen van een G-schema of een dagboek je helpen te reflecteren op je dag. Daarnaast kan je in NiceDay van te voren ontspannende activiteiten inplannen, welke je middels een reminder extra kunnen motiveren om ze uit te voeren!

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ayla Hoogenboom

Ayla is als GZ-psycholoog en coach gefascineerd door wat mensen drijft en motiveert. In haar begeleiding gaat zij altijd uit van iemands kracht. Ze is ondernemend en een out-of-the-box denker. Zelf haalt ze veel energie uit haar gezin, hardlopen en yoga.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!