slechte gewoontes doorbreken

We kennen allemaal wel iemand die nagelbijt, te veel alcohol drinkt of dagelijks rookt. Slechte gewoontes komen in allerlei vormen en maten voor. De meeste van ons kunnen wel een gewoonte bedenken waar we niet blij mee zijn of die misschien zelfs schadelijk is. Toch blijkt slechte gewoontes doorbreken lastig. In dit artikel bespreken we een effectief proces om jou hierbij te helpen.

Jij bent de baas!

Het is belangrijk om te realiseren dat het bij jou begint en dat jij verantwoordelijk bent. Jij maakt de keuze om toch die sigaret op te steken of dat 4e biertje te bestellen. Aan de ene kant is dit misschien een confronterende realisatie, omdat je beseft dat al jouw acties gevolgen hebben. Maar, probeer dit om te draaien in een positieve gedachte. Volledige verantwoordelijkheid nemen geeft jou namelijk ook de controle: met deze controle kan je er vervolgens voor kiezen om die gewoonte te doorbreken.

Slechte gewoontes doorbreken

 Het is belangrijk om te kijken naar de oorzaak van jouw slechte gewoonte. In veel gevallen is dit stress of verveling. Nagelbijten, roken of iedere tien minuten social media afstruinen zijn hier goede voorbeelden van. Ga hier verder op in en ga voor jezelf na welke triggers de slechte gewoonte bij jou uitlokken: denk bijvoorbeeld aan de stamkroeg of de plek op je werk waar je vaak een sigaret opsteekt in de pauze.

Voor- en nadelen

Kijk verder en analyseer voor jezelf wat de voor-en nadelen zijn van jouw gewoonte. Roken kan bijvoorbeeld ontspannend werken en sociale druk wegnemen op een feestje. Maar de negatieve effecten zijn de vermoeidheid, vieze geur en het hoesten, nog niet eens te spreken over de langetermijngevolgen. Door de voor- en nadelen te bekijken snap je beter waarom je dit wil doen en kun je een concreet plan opstellen.

De ‘als-dan’ strategie

Deze strategie houdt simpel gezegd in dat ALS je geconfronteerd wordt met een situatie die jouw gewoonte uitlokt, DAN kies je een actie uit die jouw slechte gewoonte onderdrukt of vervangt. Bijvoorbeeld, als de collega’s op werk je vragen om een sigaret mee te roken, dan koppel je terug dat je een kop koffie of thee neemt in plaats van een sigaret. Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, desondanks behalen veel mensen succes met deze strategie. Het proberen waard dus!

Meer leren over het doorbreken van gewoontes? Lees dan dit artikel!

NiceDay: Identificeer jouw slechte gewoontes. Schrijf de voor- en nadelen op in je dagboek. Wegen de voordelen nog op tegen de nadelen, of is het tijd voor verandering? Hou ook je emoties bij in je dagboek, om inzicht te krijgen in de oorzaak van je slechte gewoonte.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!