Sociale angst: wat kun je er zelf aan doen?
Sociale angst: wat kun je er zelf aan doen?
mensen-zonsondergang-sociale-angst

Wanneer je last hebt van sociale angstgevoelens voel je je vaak zenuwachtig of gespannen in situaties met andere mensen. Sociale angst is een normaal gevoel, meer dan 90% van de mensen voelt zich wel eens ongemakkelijk of zenuwachtig als er anderen bij zijn. Op het moment dat je hier last van gaat hebben of het je leven gaat beheersen (en je dagelijkse dingen vermijdt) is het belangrijk actie te ondernemen. Het kan namelijk voorkomen dat je door de spanning paniekaanvallen krijgt.

Spannende situaties en je gedachten

Als je in een situatie bent die spannend voor je is dan spelen gedachten een grote rol. Gedachten gaan meestal over mogelijke rampen die kunnen gebeuren (“ze zullen me wel stom of saai of niet normaal vinden”, “ik kan vast niet uit mijn woorden komen”).

Deze nare gedachten zetten de volgende processen in gang:

  • Ze zorgen voor angstklachten: trillen, zweten, droge mond, verhoogde hartslag en een licht gevoel van paniek.
  • Door nare gedachten wordt de aandacht direct op je eigen angstige gedrag gericht: je let op je fysieke verschijnselen en al je negatieve kanten worden uitvergroot. Deze zelf-gerichte aandacht vormt een groot deel van het probleem. Er gaat een groot deel van de energie naar deze zelfbeoordeling.
  • De gedachten die je hebt zorgen ervoor dat je veiligheidsgedrag inzet. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit: vermijding van sociale situaties, oogcontact vermijden, op je telefoon zitten, contact snel afbreken etc.

Wat kun je doen tegen sociale angst? En hoe kun je NiceDay hierbij gebruiken?

  • Begin met behulp van de dagboekregistratie in de NiceDay app op te schrijven waar je precies bang voor bent. Wat is het ergste dat er kan gebeuren voor jou in een sociale situatie? Heb je dit wel eens meegemaakt? Hoe heeft dat invloed gehad op je stemming?
  • Houd korte presentaties en neem jezelf op via je telefoon om te zien hoe je overkomt. Klopt hetgeen wat je denkt? Test het uit. Op deze manier oefen je alvast met een spannende situatie.
  • Doe aandachtsoefeningen. Verschuif de zelffocus naar de focus op het verhaal.
    Wees jezelf en richt je op het verhaal wat je vertelt zonder te censureren. Wees niet streng naar jezelf: een sociale onhandigheid wordt vaak niet opgepikt door de omgeving!
  • Oefen met het weglaten van veiligheidsgedrag: probeer oogcontact te zoeken, zorg ervoor dat je telefoon in je tas blijft en confronteer jezelf met situaties die je spannend vindt. Op deze manier leert je lichaam wennen aan sociale situaties en begint het proces waarbij spanning afneemt.
  • Doe ontspanningsoefeningen: let op je ademhaling en je spierspanning.

Het contact met anderen in sociale situaties

Wanneer je met een ander aan het praten bent, probeer dan gedeelde interesses te ontdekken. Hierdoor is het gesprek actiever omdat jullie beiden aan het praten zijn. Omdat je het een leuk en interessant onderwerp vindt, voel je je er comfortabeler bij. En doordat jullie gedeelde interesses hebben, heb je altijd een onderwerp om vaker op terug te komen!

Vergeet niet

Last but not least: hoe erg is het om sociaal onhandig te zijn? Kan het ook betekenen dat je een enorm goede radar hebt voor sociale verhoudingen? En dus eigenlijk sociaal heel handig bent?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sarah Goslinga

Ik ben Sarah, psycholoog en coach bij NiceDay. Voor mij is het belangrijk dat de cliënt een klik heeft met zijn/haar psycholoog en het gevoel heeft alles te kunnen bespreken. Ik vind heel veel verschillende dingen leuk om te doen, denk aan muziek maken, rolschaatsen of dansen!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!