Elke dag staan we voor een hoop keuzes. Het begint al bij de wekker, ga je op staan of blijf je nog even liggen? En wat ga je dan doen? Doe je vandaag dat blauwe shirtje aan of het zwarte? Wat zal je eens gaan eten? Ga je überhaupt eten? Dit zijn allemaal keuzes die waarschijnlijk vanzelf gaan. Maar er zijn ook keuzes die gecompliceerder zijn, hoe ga je om met deze keuzestress? We helpen je op weg.

Keuzestress

De eerste stap is het identificeren van je keuzes. Beantwoord de 4 W’s: wat, waarom, waarmee en wanneer kun je kiezen. Evalueer alle opties en bedenk welke keuzes realiseerbaar zijn.

De gevolgen van je keuze

De volgende stap is denken aan de gevolgen van je keuze. Wat zal er gebeuren als je voor het een kiest en wat als je voor het ander kiest? In hoeverre heeft de keuze impact op je leven? Beschrijf duidelijk voor jezelf wat er precies verandert per keuze en bedenk hoe belangrijk die verandering voor je is. Wat wil je dat er verandert en wat wil je graag hetzelfde houden? Zet alle positieve en negatieve gevolgen van de keuze op een rijtje. Kun je (in detail) benoemen wat je goed of leuk vindt aan de keuze?

Succesverhaal

Beschrijf per keuze hoe de keuze kan leiden tot een succesverhaal. Kan je succes bereiken met een van de keuzes die je hebt? En wat is de mate van succes en de waarschijnlijkheid van dit succes? Overweeg waar je in dit geval meer waarde aan hecht en maak aan de hand daarvan de juiste keuze.

Luister (niet) naar je omgeving

Bedenk wat je wil doen, voordat je kiest voor iets wat je hoort te doen. Wat zou je doen als je alles zou mogen en durven? Heb jij bepaalde overtuigingen die niet passen bij die keuze? Hebben andere mensen verwachtingen van je? Sta je het jezelf eigenlijk wel toe om voor die keuze te kiezen?

Maar, je omgeving kan ook een positief effect hebben op jouw keuze. Zo kunnen zij je steunen bij het maken van een keuze, ervaringen met je delen en de keuzes vanuit een ander perspectief laten zien. Neem deze informatie in overweging bij het maken van je keuze.

Hak de knoop door

Soms zijn we zo bang om keuzes te maken, dat we uiteindelijk niets doen. Zonde! De meeste keuzes die je maakt zijn niet definitief, nergens om bang voor te zijn dus. Levert het keuze maken te veel stress op of blijf je maar twijfelen? Hak dan gewoon de knoop door en kies, of laat iemand anders voor je kiezen. Denk er over na, maar stel een deadline voor jezelf. Misschien een risico, maar zie het als een leermoment als je toch verkeerd gekozen hebt.

May your choices reflect your hopes, not your fears – Nelson Mandela

NiceDay: Sta jij voor een belangrijke keuze? Beschrijf in je dagboek hoe je daarmee om gaat of bespreek het met je professional.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!