Dat voldoende beweging en sporten gezond is weten de meeste mensen tegenwoordig wel. Sporten heeft echter ook invloed op jouw mentale gesteldheid! Fanatieke sporters geven al geruime tijd aan dat sporten een enorme boost voor hun mood is. Gelukkig is het niet nodig om ‘’ de man met de hamer’’ tegen te komen voordat sporten of beweging een positieve invloed heeft op jou mentale gesteldheid.

Sport en mood
Sport kan op verschillende manieren een boost geven aan jouw gemoedstoestand. Een van de redenen is het vrijkomen van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter en geeft je een goed gevoel na afloop van dat uurtje hardlopen of fietsen. Een andere reden is dat sport een goede afleider kan zijn en endorfines, een feel good neurotransmitter, afgeeft. Op deze manier kan sport je ondersteunen tijdens stressvolle perioden.
Daarnaast heeft sporten ook nog een indirecte positieve invloed op je mood. Sporten zorgt namelijk voor betere slaap. Je valt makkelijker in slaap en slaapt ook dieper. Goede slaap draagt op zijn beurt weer bij aan een betere mood en meer energie gedurende de dag.

Sporten als wapen tegen mentale problemen
Zoals eerder genoemd werkt sport als goede ondersteuning tijdens stressvolle periodes. Daarnaast lijkt sporten ook nuttig te zijn als bescherming voor mentale problemen zoals depressie en burn-out. Zo laat recent onderzoek zien dat hardlooptherapie een effectieve behandeling voor burn out kan zijn. Uit een metastudie van Martinsen (2005) komt zelfs naar voren dat de effecten van bewegingstherapie gelijkwaardig zijn aan die van antidepressiva voor de behandeling van lichte en milde vormen van depressie.

Zelfvertrouwen bouwen met sport
Sport heeft naast al de bovengenoemde voordelen ook een positieve invloed op het zelfvertrouwen en zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig bewegen een beter zelfbeeld hebben, zelfs als je er niet door afvalt. Daarnaast word je sterker, verbeter je vaardigheden en vergroot je jouw uithoudingsvermogen door te sporten. Dit verbetert het zelfvertrouwen. Verder zorgen teamsporten voor een leuke manier van sociale interactie wat ook een boost voor jouw zelfvertrouwen kan zijn.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!