Brrrrr herfst… Hoe hou je motivatie om te sporten?
Brrrrr herfst… Hoe hou je motivatie om te sporten?
sporten in de herfst

Heb jij geen motivatie om te sporten? Het kan zijn dat je last hebt van een herfstdip. In de zomer is het weer vaak een goede reden om naar buiten te gaan en sportief te zijn. Het gure herfstweer daarentegen kan wat weerstand opwekken. Laat je zomerse conditie niet verzwakken door het weer. Maar hoe blijf je gemotiveerd om ook in de herfst te sporten?

Redenen om te blijven sporten in de herfst

Voor genoeg motivatie om te sporten heb je allereerst een aantal goede redenen nodig waarom het zo belangrijk is in de herfst! Hieronder staan drie van die redenen:

  1. Sporten is gezond en maakt gelukkig. Bijna iedereen heeft wel eens last van een herfstdip. Herfstdip symptomen zijn vermoeidheid, minder zin om dingen te doen en je kunt zelfs zo somber raken dat je kunt spreken van een seizoensgebonden depressie. Een herfstdip voorkomen is beter dan genezen: blijf daarom sporten (het liefst in de buitenlucht) om jouw geluksniveau en gezondheid op peil te houden.
  2. De natuur heeft een rustgevende werking op het menselijk lichaam en de hersenen. Zeker in de herfst, wanneer er een prachtige variëteit aan kleuren te zien is.
  3. Je kunt extra genieten van de herfst- en wintergerechten. Want eten smaakt nu eenmaal lekkerder wanneer je uitgeput en hongerig aan de maaltijd kunt beginnen.

Hoe ga je buiten sportief de herfst door

Er zijn een aantal buitensporten die je in de herfst prima kunt blijven doen, bijvoorbeeld hardlopen en bootcampen. Wat belangrijk is, is dat je zorgt voor de juiste voorbereidingen, zoals de juiste kleding en een goede warming up. Met plotselinge regen en harde wind kun je snel afkoelen, draag daarom een waterdicht windjack. Je slaat twee vliegen in een klap als deze ook een opvallende kleur heeft of reflecterende elementen bevat zodat je je veilig in de donkerdere herfstavonden kunt begeven. Daarnaast is het met het koudere weer extra belangrijk om een goede warming up te doen, omdat je met koude spieren eerder blessures oploopt. Met een warming up en warme kleren kun je dit gemakkelijk voorkomen.

Toch liever niet naar buiten?

Kan je alsnog geen motivatie vinden om te sporten in het herfstige weer of ben je van nature een koukleum? Dan zijn onderstaande ideeën misschien wat voor jou!

  1. Bikram Yoga: ook wel bekend als yoga in de warmte, namelijk in een zaal van 40 graden. De hoge temperatuur is goed voor je hart, je huid, je vetverbranding en tegen de kou van de herfst.
  2. Boulderen: boulderen is klimmen tot maximaal 4 meter hoog, waardoor er geen klimgordel nodig is. De routes zijn ingedeeld op kleur en op moeilijkheidsgraad. Zo kun je jezelf blijven uitdagen. Ook gezellig om te doen met vrienden!
  3. Creëer je eigen thuis-gym. Met een sportmatje en wat losse gewichten kom je een heel eind! Er zijn veel Youtube-kanalen waarmee je thuis sportlesjes kunt volgen. Een van mijn favorieten is het kanaal van XHIT, waar je kunt kiezen uit de instructrice, de getrainde spiergroep, de intensiteit en de duur van de workout. Zo zijn je workouts persoonlijk op jou afgestemd en nooit saai.
  4. Het huishouden of traplopen kunnen al goed bijdragen aan de hoeveelheid beweging die je krijgt gedurende de dag. Pak wat extra huishoudelijke taken op en neem wat vaker de trap in plaats van de lift om het hele jaar fit te blijven.

Which colour of autumn matches your spirit?

NiceDay app

Plan sporten in als activiteit in je Daily Planner van NiceDay. Door je gevoel hierbij te registreren kun je vergelijken hoe je je voor en na het sporten voelde. Ook zorgt het plannen van sporten voor extra motivatie en vergroot het de kans dat je daadwerkelijk gaat! Zo sla je twee vliegen in één klap!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ilya de Groot

Hi, ik ben Ilya, psycholoog en coach bij NiceDay. Ik houd van reizen, lekker eten, nieuwe dingen ondernemen en sporten (skeeleren en skiën). De balans tussen inspanning en ontspanning is belangrijk om te behouden, lukt dat niet? Ik help je graag!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!