Het weer is al prachtig geweest en we hopen natuurlijk dat de zomer lekker warm en zonnig blijft. Sporten in de zomer kan dan best een uitdaging zijn, hoe hou je het leuk en gezond voor jezelf? Zelf heb ik hier ook een klein beetje last van, maar ik wil toch graag blijven sporten, want daar voel ik me nu eenmaal beter door. Hieronder 8 verkoelende tips om toch die loopschoenen aan te trekken.

Drink genoeg!

Jup, open deur van de bovenste plank, maar oh zo belangrijk. Drink vooraf voldoende water, drink eventueel tijdens het lopen water en drink na het lopen genoeg water. Wat is dan genoeg? Dit hangt natuurlijk af van je bouw(gewicht, lengte, etc.), hoe warm het is en hoe lang je precies gaat sporten.  Je kunt het volgende ongeveer aanhouden: drink in de twee uur voordat je gaat sporten ongeveer een halve liter water. Tijdens het sporten kun je ervoor kiezen om af en toe een slok water te nemen, doe dit rustig aan, een klotsende buik is echt heel vervelend, maar je kunt ook serieuze krampen krijgen.  Drink in de uren na het sporten nog een halve liter water. Heb je meer dorst? Drink gerust meer.

Trek niet te veel kleren aan 😉

Draag lichte kleding en vooral niet te veel. Voel je je onzeker in een korte broek, draag dan een driekwart broek of een luchtige langere broek. Hardlopen is geen modeshow (dit is overigens een wijze les van mijn moeder). Zet een petje op, zo blijft je hoofd wat koeler. Draag een zweetband om je pols, lekker retro, maar heel praktisch.

Luister naar signalen van je lichaam.

Daar is die weer: doe het rustig aan en kijk wat je lichaam aan kan. Voel je je duizelig, neem dat serieus, ga even wandelen bijvoorbeeld. Je lichaam heeft tijd nodig om aan de warmte te wennen, geef het de tijd. Ik zelf vind sporten in de eerste warme dagen echt een uitdaging, ik geef mezelf dan ok de tijd om hieraan te wennen.

Smeer je in.

Nog een open deur, maar menigeen vergeet zich in te smeren tijdens het sporten. Je bent buiten en  je huid wordt blootgesteld aan de zon: SMEER JE IN.

Doe ademhalingsoefeningen.

Door de warmte kan het zijn dat je hartslag wat hoger is, doe daarom voordat je begint met hardlopen een ademhalingsoefening van 2 minuten. Je begint op deze manier rustig aan je training. Daarbij kun je even bewust naar je lichaam luisteren: hoe voel je je op dit moment? Let er tijdens je training op dat je ademhaling niet te hoog wordt, dit kan vervelend voelen, zeker in de hitte. Tijdens het lopen kun je bewust op je ademhaling blijven letten zodat je hartslag niet te hoog wordt. Adem in door je neus en adem rustig uit door je mond. Na de training kun je even gaan zitten voor nog een ademhalingsoefening van 5 minuten. Zo geef je je lichaam even de tijd om bij te komen en je hartslag zal weer wat rustiger worden. Zo zweet je direct even uit. Een ademhalingsoefening ziet er als volgt uit:

ADEM IN (door je neus)

ADEM UIT (door je neus)

PAUZE

HERHAAL (2 of 5 minuten)

Probeer rustig adem te halen, focus je hierop. Zorg ervoor dat het een natuurlijke ademhaling is, dus niet heel diep en de pauze hoeft niet ongemakkelijk te worden. Leer hier meer over ademhaling.

Neem een koude douche

Niets fijner dan na het sporten een frisse douche. Begin met een normale temperatuur en zet de douche op het laatste even op heel koud: blijf rustig doorademen. Je lichaam koelt lekker af en krijgt tegelijk een schrik reactie. Dit zorgt voor energie. Daarnaast is elke dag een koude douche heel goed voor de weerstand. Later volgt hier een uitgebreidere blog over: ademhaling en kou.

Zweet

Begin je net met sporten, dan is het soms even wennen dat je ineens heel erg gaat zweten. Zweten is niet erg en juist een teken dat je lichaam je warmte goed afvoert. Zweten hoort nu eenmaal bij sporten niets om je voor te schamen dus. Van de hitte kun je erg loom worden, maar door toch lekker te gaan krijg je weer wat energie en zweet je het lome gevoel uit je lichaam.

Loop op een koel moment

Tot slot: in de vroege ochtend of in de late avond is het vaak koeler, is de zon niet zo fel en is het bovendien lekker rustig op straat. Een goed moment om te sporten dus.

Heb je zelf verkoelende tips? Laat het hieronder weten.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Goudje

Running therapeut/Arbeids- en Organisatie psychologe. Oprichter van Run Free Groningen (link: www.runfreegroningen.nl) Ik zet hardlopen in als behandelmethode bij depressie en burn-out. Met mijn blog wil ik je inspireren om ook te gaan sporten, juist voor je mentale gezondheid. Ik hou van sporten, maar ook van reizen, wijntjes en goed eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!