sporten

Heb je het voornemen om te beginnen met sporten of het sporten weer op te pakken? Merk je dat je al snel in dezelfde val terecht komt en dat je na één week flink sporten de motivatie alweer kwijt bent? Beginnen met sporten is een, maar het daadwerkelijk volhouden is een stuk moeilijker. Deze tips zullen je helpen het sporten vol te houden, ook in moeilijke tijden!

Doelen stellen

Het stellen van doelen maakt het voor jezelf een stuk makkelijker om resultaat te boeken. Let er ook op dat je bij het opstellen van je doelen ze zo concreet mogelijk maakt. Stel jezelf daarbij vragen zoals: Wat wil ik precies bereiken? Hoe ga ik dat bereiken? Wanneer wil ik dat bereikt hebben? Een voorbeeld kan zijn: “Ik wil graag 2 kg afvallen. Ik ga komende week beginnen met een wekelijkse groepstraining. Over 4 weken heb ik mijn doel bereikt.”

Begin met kleine stappen

Misschien is het een valkuil die een beetje bij je past, te snel teveel willen. Hoe fanatiek je je dan ook voelt, na een week of twee merk je dat het eigenlijk wel erg zwaar is en heb je er geen zin meer in. Dan is al die waardevolle motivatie en energie verspild. Begin bijvoorbeeld gewoon met één keer per week naar de sportschool. Niks is te gek, als je merkt dat je veel moeite hebt om te beginnen dan is een wandeling van 5 tot 10 minuten per dag ook goed! Het gaat erom dat het haalbaar is voor jezelf. Merk je dat je weinig moeite hebt met het behalen van je doelen? Doe er dan een stapje bij op.

Maak voor jezelf een ‘plan van aanpak’

Als je mee gaat doen met een groepstraining dan komt er weinig bij kijken, maar als je naar de sportschool gaat en je gaat helemaal alleen aan de slag dan is het fijn om een programma te hebben. Maak voordat je begint voor jezelf een plan of programma waarin staat wat je wil gaan doen. Dit draagt ook weer bij aan het concreet maken van je doel!

Samen sporten

Zoek iemand of een groep om mee te gaan sporten. Dit maakt het sporten veel leuker om te doen. Het draagt ook bij aan het groepsgevoel, dat werkt op zijn beurt weer motiverend. Je zult sneller de drang voelen om gewoon mee te gaan ook al heb je even een dag geen zin. Daarnaast is de kans veel groter dat je gaat wanneer andere mensen je motiveren om mee te gaan. Een hele mooie stok achter de deur dus!

Intrinsieke motivatie

Hoe fijn het ook is om ‘support’ om je heen te hebben, mensen die je vragen of dwingen om mee te gaan sporten. Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit jezelf komt, dat je bij het uitvoeren van bepaald gedrag verzadigt. Steun van anderen zal er niet altijd zijn, soms moet je jezelf zover krijgen om te gaan sporten. Op dat soort momenten moet je de motivatie uit jezelf weten te krijgen door tegen jezelf te zeggen: ‘Je gaat gewoon door.’ en ‘Laat jezelf niet zo snel tegenhouden’. Waarschijnlijk zal je na het sporten een goed gevoel overhouden!

Plannen!

Probeer het sporten op vaste momenten in je dag of in je week in te plannen. Als je het lang genoeg volhoudt dan wordt het op een gegeven moment een gewoonte. Op die manier kost het je steeds minder moeite om jezelf ertoe te zetten.

Beloon jezelf

Als je een doel hebt bereikt, geef jezelf dan een beloning. Het hoeft niet iets heel groots te zijn. Denk aan een middagje shoppen of een gezonde snack. Geef jezelf in ieder geval erkenning en waardering voor al het harde werk en het zuurverdiende resultaat.

NiceDay: Plan een workout in je Daily Planner. Schrijf in je dagboekje hoe je je voor en na het sporten voelt.

Meer motivatie nodig? Lees dan dit artikel.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Johan Duhoux

Psycholoog. Coaching you to a healthier lifestyle. Loves to make music. Smiles a lot.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!