Stereotypen en vooroordelen over homo’s
Stereotypen en vooroordelen over homo’s

Mensen denken graag in hokjes, daar kunnen we niets aan doen. We stereotyperen en hebben (onbewust) veel vooroordelen. Want als homo ben je vast kapper, steward of verpleegkundige, toch? Hoe ga je om met deze vooroordelen? 

Je staande houden in een mannenwereld

Ik ben zelf servicemonteur aan diesellocomotieven en goederenwagons, in hart en nieren, maar zoals je misschien weet uit mijn vorige blogs ben ik ook homo. Ik moet toegeven, in het begin was het voor mij spannend om in een echte mannenwereld te gaan werken in de Antwerpse haven. 

Vulgaire opmerkingen gepaard met vulgaire grappen, dagelijkse kost in de haven. Ik leerde snel dat ‘jezelf bewijzen’, door te reageren en op te komen voor je grenzen er voor zorgt dat het leuk blijft op je werk. Toch kan ik me ook voorstellen dat niet iedereen de confrontatie durft op te zoeken en soms is het juist beter om niet te reageren.

Grenzen op je werk

Ik geloof dat het helpt om duidelijke grenzen te bepalen voor jezelf en duidelijk te zijn tegen je collega’s. Zeker wanneer zij opmerkingen maken die grensoverschrijdend zijn. Het is belangrijk dat je jezelf goed blijft voelen op je werk. Ik zelf geef op een directe maar beleefde manier aan welke opmerkingen ik niet kan waarderen, vaak onderbouw ik ook waarom ik een opmerking niet kan waarderen omdat mensen vaak niet stilstaan bij het feit dat je geaardheid meer is dan een stempel in je leven. 

Soms vraag ik me wel af of het nodig is om jezelf als homo extra te moeten bewijzen in een mannenwereld. Eigenlijk is het antwoord neen. Onder de jongere collega’s heb ik ook het gevoel dat ik me niet extra moet bewijzen, dit gevoel heb ik vooral bij de wat oudere collega’s.

Maar hoe is het voor mij persoonlijk om in die wereld te werken? 

Het antwoord is: superleuk! Ik kan goed opschieten met mijn collega’s en ik heb een ontzettend leuke baan waarbij ik dingen doe die anders zijn dan andermans werk! 

Al mijn collega’s weten dat ik gay ben. Ikzelf ben hierover heel open, omdat ik dan mezelf kan zijn. Sommige collega’s vragen er nooit wat over en andere collega’s tonen veel interesse over hoe het is om gay te zijn. Zij stellen bijvoorbeeld vragen over relaties, seks etc,  persoonlijk vertel ik hier graag en open over.

Hoe zou jij omgaan met een soortgelijke situatie? Zou jij de moeite nemen om jezelf extra te bewijzen omdat je een passie hebt voor je baan? En zou jij openlijk vragen beantwoorden van je collega’s die oprecht interesse tonen?

 

Knuffel,

Bert

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Bert

24 jaar, altijd vrolijke en enthousiaste service technieker in hart en nieren die er graag op uit trekt om te fotograferen en terrasjes te doen met vrienden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!