Stress, overspannen of burn-out: signalen herkennen en erkennen
Stress, overspannen of burn-out: signalen herkennen en erkennen
stress

Je lichaam is tot op een bepaalde hoogte gewend aan stress. Gezonde spanning zorgt voor beter presteren en houdt je scherp. Wat is dan het punt waarop de stress die je ervaart nare gevolgen kan hebben? Jammer genoeg is er geen ‘one-size fits all’ lijstje met symptomen. Daarnaast zijn kleine veranderingen in gedrag soms moeilijk op te merken, zeker bij jezelf. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kan letten.

Een combinatie van klachten
Meer klagen, met tegenzin aan het werk, snel prikkelbaar of minder goed in staat zijn om problemen op te lossen? Dit zijn zaken waar iedereen weleens last van heeft, het wordt pas problematisch wanneer dit voor langere periode aanhoudt in combinatie met diverse lichamelijke en/of psychische klachten. Klachten als een vermindert concentratievermogen, slecht of onrustig slapen, dingen vergeten, diverse pijnklachten: pijn in je nek, rug of hoofd en je gespannen voelen kunnen teken zijn van een (beginnende) burn-out.

Persoonlijkheidskenmerken
Hoe kan het dat er van twee mensen met dezelfde baan en dezelfde werkdruk, er een last krijgt van stress en de ander niet? Dat kan, allereerst, natuurlijk omdat er onderscheid is in de thuissituatie van beide personen, maar ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken kunnen hier een rol in spelen. Voorbeelden daarvan zijn: perfectionisme, overbetrokkenheid bij anderen en de zaak, het stellen van hoge doelen en eisen, en doorzettingsvermogen.

Probleemhantering
Naast de verschillende persoonlijkheden, heeft ook iedereen zijn eigen manier van omgaan met lastige situaties. Zo is de een meer van de problemen direct aanpakken en kijkt een ander liever de kat uit de boom. De een ziet het glas altijd halfvol en de ander halfleeg, de een zoekt afleiding, de ander wil juist met iets bezig blijven. De ene aanpak is niet beter dan de andere, maar de combinatie van je persoonlijkheid en de manier waarop je problemen aanpakt kan een rol spelen bij het wel of niet ontwikkelen van stressklachten.

Probeer daarom regelmatig stil te staan bij hoe jij je voelt, hoe je reageert op dingen en probeer te analyseren hoe je in de situatie staat. Houdt ook een oogje in het zeil voor je familie, vrienden of collega’s. Merk jij iets, maar lijkt de ander het niet te zien? Wees open en bespreek het met elkaar. Merk je dat je klachten aanhouden? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Het verschilt per situatie wat je het beste kunt doen, mogelijk kan je zelf iets veranderen aan de situaties waarin je je bevindt. Heb je geen (directe) invloed op de situatie probeer dan een uitlaatklep te zoeken, neem tijd voor jezelf en je hobby’s. Bepaal voor jezelf iedere week momenten waarop je iets voor jezelf doet en kijk of klachten verminderen.

Houden de klachten aan? Dan is het belangrijk om je klachten te bespreken: geef het aan bij je werkgever en/of ga naar de huisarts. Laagdrempelig in contact komen met een coach? Stuur een connectieverzoek naar het NiceDay Team, zij helpen je op weg naar de juiste professional.  

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!