Stress is een natuurlijke reactie van je lichaam op een mogelijk gevaar. Je lichaam maakt de hormonen cortisol en adrenaline aan om je extra alert te maken. Een klein beetje stressen is gezond, maar de meeste mensen ervaren te veel stress. Maarliefst één op de vier mensen heeft permanent last van stress (Bodyworlds, 2017). Te veel stressen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. In dit artikel leggen we je uit hoe je hier op een gezonde manier mee om kan gaan.  

Waar stressen we over?

Een groot gedeelte van de stress komt door werk. Bijvoorbeeld door een te hoge werkdruk of het niet goed kunnen vinden met collega’s. Ook ervaren veel mensen problemen met het scheiden van werk en privé, je mail checken op vakantie is een voorbeeld daarvan. Problemen op het werk zorgen voor irritaties thuis, bijna de helft van de volwassen schreeuwt wel eens tegen de partner of kinderen door problemen op het werk (Happify, 2017).

Hoe realistisch is stress?

Ongeveer 85% van de dingen waar we ons zorgen over maken komen niet uit. 80% van de dingen die wel uit komen blijken veel minder erg te zijn dan gedacht. In andere woorden: het gaat niet over omstandigheden, maar over de manier waarop we omgaan met ervaringen. Ben je hier bewust van de en zet je problemen in een breder perspectief. Is het over een jaar nog steeds belangrijk?

Worrying doesn’t take away tomorrow’s problems, it takes away today’s peace.

Meditatie

Het oubollige stigma rondom meditatie verdwijnt, mediteren is hip! En gelukkig, want meditatie is een hele goede manier om tot rust te komen en stress te verminderen. Door een goede ademhaling kan je namelijk bewuster omgaan met je problemen. Ervaar jij stress? Doe dan deze oefening:

Ga in een comfortabele houding zitten. Adem drie keer diep in en uit. Adem 6 seconden in door je mond, adem 6 seconden uit door je neus. Wees bewust van je omgeving: noem vier dingen die je ziet, drie dingen die je voelt, twee dingen die je hoort en een ding dat je ruikt. Adem dan nog eens 3 keer diep in en uit.

Omgaan met stress

Is meditatie toch niet helemaal jouw ding? Geen paniek, er zijn gelukkig ook andere manieren om stress te verminderen. Beweging is bijvoorbeeld een goede manier. Het vermindert de aanmaak van stresshormonen en helpt bij de aanmaak van gelukshormonen. Ook lachen helpt, het vermindert de spanning in je lichaam en de reactie daarop. Ben je aan het werk en wil je onopvallend ontspannen? Alleen al het luisteren naar muziek zal je hierbij helpen.

NiceDay: Heb jij veel last van stress? Plan dan een activiteit in je Daily Planner en ga sporten op een stressvol moment. Beschrijf daarna in je dagboek hoe je je na het sporten voelt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!