Er lopen meer studenten rond met mentale problemen dan je denkt. Door de constante strijd tussen studenten en de wil om te presteren, loopt de druk op wat kan uitmonden op een depressie, angststoornis, eetstoornis of een andere soort geestelijke ziekte. Als ik naar mijn huidige universiteit kijk, zie ik dat er langzaam verandering gaande zijn om studenten met mentale problemen te helpen.

Hoe kan de universiteit helpen?

Er worden maandelijks bijeenkomsten georganiseerd voor studenten onder leiding van een studieadviseur en een docent. In deze bijeenkomsten kan gepraat worden over de persoonlijke problemen waar je als student tegenaan loopt. Dit kan van alles zijn. Niemand wordt beoordeeld om wat hij zegt. Daarnaast bestaat er sinds dit jaar een soort inloopspreekuur waar studenten individueel met de studentenpsycholoog kunnen praten. Indien nodig, kan de student worden doorverwezen naar een eerstelijnspsyscholoog. Al deze ontwikkelingen verlagen de drempel om hulp te zoeken. Daarnaast helpt het om de schaamte om over mentale gezondheid te praten iets weg te nemen.

Mijn ervaring

Toen ik begon te studeren, bestonden de bovengenoemde praktijken nog niet. Wel was er een studentenpsycholoog, maar daar wist ik toen nog niks van af. Halverwege mijn eerste jaar begonnen mijn psychische problemen. Niet zozeer door de studiedruk, maar meer door vervelende ervaringen die in mijn jeugd plaatsvonden die de ruimte kregen om naar boven te komen. De eerste twee jaar studeerde ik nog zoals elk normaal functionerende student: ieder blok twee vakken en twee tentamens. Ondertussen volgde ik ook nog therapie. Uiteindelijk kwam ik mijzelf tegen want het lukte niet meer om te studeren.

Op aandringen van mijn toen tijdige behandelaar, ben ik naar de studieadviseur gegaan. Ze ontving me heel fijn. Ze had begrip voor mijn situatie en wilde mij graag helpen zodat ik wat meer ruimte voor mezelf kon creëren. We bedachten wat opties. Een heel jaar eruit gaan, was voor mij een no go. Dus uiteindelijk kwamen we op het idee om mijn derde jaar in twee jaar te doen zodat ik ieder blok één vak had waardoor de studiedruk met de helft verminderd werd.

In het begin voelde dit als falen. Ik zag mijn medestudenten steeds dichterbij het afstuderen komen en ik moest nog een jaar… Achteraf gezien was het een goede keuze om wat rustiger aan te doen. Het kwam mijzelf en mijn cijfers ten goede. Nu ben ik bijna klaar. Ik heb mijn laatste toets gemaakt en als het goed is kan ik eind april afstuderen. Het heeft dan allemaal wel iets langer geduurd, maar ik ben er niet slechter van geworden en ik heb zeker niet gefaald.

Een boodschap voor jou

Met dit ervaringsverhaal wil ik duidelijk maken dat je niet zoals iedereen binnen de door de overheid bepaalde tijdlijn je diploma moet halen. De overheid legt in die zin te veel druk op studenten omdat je maar een bepaald aantal jaren studiefinanciering krijgt en binnen tien jaar je diploma moet halen om hoge kosten te vermijden. Maar eigenlijk maak je die hoge kosten toch al naar mijn mening. Dit terzijde, jij bepaalt je eigen tijdlijn.

Heb je even de ruimte voor jezelf nodig, neem die dan. Zit je niet goed in je vel, trek aan de bel bij je school. Niemand zal je uitlachen of beoordelen omdat je aangeeft dat het even niet meer gaat. Samen kunnen jullie opzoek gaan naar een haalbare oplossing. Leeftijd maakt ook niks uit. Je kunt beter klaar zijn met studeren als je 26 ben dan als je 22 bent. Werken moet je straks toch tot je 77ste 😉

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!