fouten maken

Vervelende dingen gebeuren in het leven, dat is nu eenmaal zo. Niet om het te bagatelliseren, maar kort door de bocht is het leven inherent aan fouten maken, vallen en opstaan, trial and error, incasseren en uitdelen. Maar hoe ga je er mee om? We leggen het je uit.

Omgaan met de situatie

Je kunt overspoeld worden door de situatie, schuldgevoelens en verlies van controle ervaren en heel kritisch naar jezelf worden. Maar vervelende dingen gebeuren nou eenmaal. Het overkomt je of je veroorzaakt het zelf: het maakt niet uit. Feit is dat gedane zaken geen keer nemen en je met de ontstane situatie zal moeten leren omgaan. Dat is moeilijk: maar probeer het te accepteren en laat jezelf niet gek maken.

Fouten maken is menselijk

Fouten maken is menselijk, maar toch kan het gevoel soms ontstaan alsof er iets fundamenteel mis met je is. Je verliest de connectie met je omgeving en dat kan erg beangstigend zijn. Maar we vergeten dat iedereen wel eens fouten, het is menselijk. Probeer het te relativeren: wat zou je tegen een vriend zeggen die diezelfde fout heeft gemaakt?

Zelfkritiek

Als je stilstaat bij die kritische stem in je hoofd, kom je er misschien achter dat de kritiek soms zijn doel voorbij streeft. Helpt deze kritische stem je? Word je er een beter, fijner mens van? Kritisch naar jezelf kijken is prima, daar kun je van groeien, maar als het te ver doorschiet kun je daar juist van blokkeren.

Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf kan goed helpen om je zelfkritiek redelijk te houden. Begin bijvoorbeeld met op een andere manier tegen jezelf praten. Als je knoeit kun je: “O nee, ik loop te knoeien; wat een sukkel ben ik toch ook!”, ombuigen naar: “Ik heb geknoeid, dat is niet zo handig, maar ook geen drama; iedereen knoeit wel eens, ik ben OK.” Als je dit in het klein oefent, kun je jezelf alvast voorbereiden op de moeilijke situaties die op je pad kunnen komen.

NiceDay app

Noteer in het NiceDay-dagboek je negatieve gedachten en bedenk er een alternatief voor. Zodra je opmerkt dat je jezelf niet-helpend toespreekt kun je een alternatieve gedachten inzetten. Evalueer na een week of je beter bent geworden in het herkennen van niet-helpende zelfkritiek en hoe je ze kunt bestrijden.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!