suiker alternatieven

Waar we het vroeger nog over ‘suiker’ hadden, hebben we nu over ‘honing’, ‘maisstroop’, ‘galactose’ en nog een tal aan suiker alternatieven. We weten dat suiker niet goed voor ons is. Toch consumeren wij in Nederland twee tot drie keer meer suiker dan dat de World Health Organisation aanbeveelt (NRC, 2015). Shocking, right?! Om gezond(er) bezig te zijn kiezen we bijvoorbeeld voor honing of ahornsiroop als alternatief voor ons o zo geliefde tafelsuiker. Maar zijn dit ook echt betere keuzes? We geven je een korte uitleg over de beschikbare suiker alternatieven.

Suiker en suiker alternatieven

Suiker is een verzamelnaam voor alle monosacchariden en disacchariden. Dat zijn vormen van koolhydraten, daarom zie je ‘suikers’ op verpakkingen ook altijd onder de koolhydraten staan. Wanneer we over suiker praten, praten we voornamelijk over geraffineerde suikers, dit is het suiker uit suikerriet of suikerbieten. Maar suiker komt ook van nature voor in voedsel, zoals: fruitsuiker, melksuiker, zetmeel (aardappels en granen) en maïs. Daarnaast bestaat ook stroop, siroop en honing voor een groot gedeelte uit suiker.

Honing

Honing bevat iets meer kilocalorieën en iets minder suiker dan geraffineerde suikers. De ingrediënten bestaan voor 79 procent uit suiker, 17 procent uit water en 4 procent uit enzymen, eiwitten, vitamines en mineralen. Honing heeft een antibacteriële werking, dit komt vermoedelijk door de combinatie van een hoog suikergehalte, de enzymen en een speciale eiwit in de honing. Deze werking is niet sterk genoeg om een infectie te voorkomen, maar kan bijvoorbeeld wel verzachtend werken tijdens een verkoudheid. Al met al is honing vanwege de suikers en kilocalorieën dus geen gezonde keuze, maar heeft het wel enkele gezondheidsvoordelen.

Ahornsiroop

Ahornsiroop staat ook wel bekend als het Canadese ‘maple syrup’ en is heerlijk voor op je pannenkoeken. Het bevat iets minder kilocalorieën en suikers dan honing en geraffineerde suikers. Ook bevat het vitamines en mineralen, maar wel minder dan honing. Het heeft een lagere glycemische index dan geraffineerd suiker, waardoor je minder last zal hebben van suikerpieken en dalen. Toch bevat ook ahornsiroop veel suikers, wat zeker niet opweegt tegenover de vitamines en mineralen die het bevat.

Agavesiroop

De wetenschap laat geen eenduidig beeld zien wat betreft agavesiroop. Agavesiroop bestaat voor een relatief groot gedeelte uit fructose. Onderzoek laat zien dat fructose schade kan aanrichten aan de lever, met leververvetting als gevolg. Daarentegen bevat agavesiroop wel minder glucose, hierdoor zal het bloedsuikerniveau minder snel stijgen na inname.

Kokosbloesemsuiker

Suiker van een palmboom, klinkt als de meest gezonde variant in het lijstje! Toch niet, kokosbloesemsuiker heeft om en nabij net zoveel suikers en kilocalorieën als geraffineerde suikers. Het enige voordeel van kokosbloesemsuiker tegenover geraffineerd suiker is dat het bloesem van de kokosboom niet wordt verhit, waardoor de mineralen bewaard blijven.

Zoetstoffen

Zoetstoffen bevatten geen suikers en kilocalorieën. Er bestaan ongezonde varianten van zoetstoffen, maar alle toegestane zoetstoffen in de EU zijn grondig onderzocht op veiligheid. Dus ondanks dat zoetstoffen geen positieve effecten hebben op je gezondheid, zijn alle zoetstoffen in Nederland ook niet schadelijk voor je gezondheid. Ook hebben deze zoetmakers geen effect op je bloedsuikerspiegel. Alleen maar goed nieuws dus! Toch een (klein) nadeel: sommige zoetstoffen bevatten polyolen. De dikke darm zet deze polyolen om in bacteriën, waardoor gassen ontstaan. Ook trekken ze water aan, waardoor diarree en winderigheid kan ontstaan. En dat willen we natuurlijk niet… 😉

NiceDay: Wil jij graag wat gezonder eten? Probeer wat te minderen met suikers of gebruik suiker alternatieven. Schrijf in je dagboekje wat het met je doet.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Sanne Kwakkelstein

Leefstijl Coach. Helpt je het beste uit je lichaam te halen. Houdt van reizen, koken en husky’s.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!