Het suikerfeest, het feest met de naam die er voor zorgt dat je meteen trek krijgt in snoepgoed. Maar wat houdt dit feest precies in en waarom wordt het gevierd? In dit artikel lees je daar meer over!

Eid al-Fitr

15 juni is het zover, op deze dag wordt de Ramadan afgesloten met ‘Eid-al-Fitr’, oftewel het Suikerfeest. De Arabische vertaling van dit feest is ‘feestdag ter gelegenheid van het breken. Hiermee wordt het breken van het vasten bedoeld.

Meer dan suiker

Het suikerfeest duurt drie dagen en het exacte begin is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Na dertig dagen overdag niet gegeten, gedronken, gerookt of gevreeën te hebben wordt de Ramadan met het Suikerfeest verbroken en afgesloten. Bij deze feestdag horen zoetigheden, maar de dag staat zeker niet alleen in het teken van het eten van suiker. Op de eerste dag bezoeken mannen en meestal ook vrouwen ‘s ochtends de moskee om gezamenlijk een speciaal gebed te doen. De rest van de dag gaan de mensen bij familie op bezoek, eten ze heel veel lekkere hapjes en zoetigheden en kleden ze zich mooi aan. Bovendien worden er cadeautjes aan elkaar gegeven en worden er cadeautjes aan de armen gegeven.

Waarom Suikerfeest?

Als het feest om zoveel meer draait dan om snoepgoed en lekkernijen, waarom heet het dan Suikerfeest? De benaming is afkomstig uit het Turks, daar gebruiken ze ‘Şeker Bayrami’. ‘Seker’ betekent suiker en ‘bayrami’ betekent feest. Arabische moslims noemen het feest vaak ‘het Kleine Feest’, omdat het Suikerfeest te veel nadruk zou leggen op de lekkernijen. Het Kleine Feest staat in verband met het Offer Feest, dit feest wordt namelijk ‘het Grote Feest’ genoemd.

Tijdens het Suikerfeest probeert iedereen aardig te zijn voor elkaar en met goede voornemens verder te gaan. Het draait om zoveel meer dan alleen lekker eten. Het is een periode van saamhorigheid en er wordt gevierd dat je het vasten hebt volgehouden.

Na een maand vasten, smaakt alles extra lekker

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Britt Stoker

Hi! Ik ben Britt, psycholoog en coach bij NiceDay. Met online coaching kan ik je op afstand begeleiden en helpen bij hetgeen wat je bezig houdt. Ik hou van dieren, reizen, fotograferen en lekker eten.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!