Veel stress wordt veroorzaakt door geen orde hebben in het leven. Orde kan in verschillende kleine dingen zitten: van je bed opmaken tot opschrijven wat je die dag gaat doen. Vaak heb je het druk waardoor je minder aan jezelf denkt en minder aandacht besteedt aan het ordenen van zaken. Hierdoor raak je gestrest en gefrustreerd. Het creëren van rust en orde kun je voor een deel zelf doen, het vergt wel discipline. We helpen je op weg! 

Activiteiten ondernemen
Tegenwoordig is het nemen van tijd voor jezelf niet meer vanzelfsprekend. Veel mensen zijn druk met werk en komen thuis, ploffen op de bank en komen daar niet vanaf tot ze naar bed gaan. Natuurlijk kan dit ontspannend werken, maar toch is het ondernemen van leuke activiteiten op de lange termijn beter om je minder gestrest te voelen. Ook kun je in deze tijdzaken voor jezelf ordenen. Neem bijvoorbeeld de tijd om je huis op te ruimen en schoon te maken, dit geeft achteraf een gevoel van voldoening.

Rituelen voor orde
Rituelen zijn belangrijk voor mensen. Vaak worden die vergeten of willen mensen hier geen tijd aan besteden omdat het tijdrovend kan zijn. Rituelen zijn verschillend per persoon. Een ritueel kan zijn: elke dag als je opstaat een kopje koffie drinken. Andere rituelen die rust kunnen geven zijn: voordat je gaat slapen een warme douche nemen, of je lichaam verwennen met het insmeren van lekkere bodylotion. Ook kan sporten een ritueel zijn die je rust kan geven maar ook juist weer energie. Door deze rituelen dagelijks te doen, creëer je meer orde in je leven, deze orde brengt rust met zich mee.

Plan je dag in
Leuk en aardig die rituelen maar hoe zorg je ervoor dat je dit ook echt doet? Het maken van een planning kan helpen om je dag overzichtelijk te maken. Veel gestress ontstaat doordat mensen het zo druk hebben op sommige dagen dat zaken blijven liggen. Dit kan liggen aan de planning die niet goed of reëel is. Het beste is om de avond ervoor of ‘s ochtends een planning te maken van die dag. Schrijf de belangrijkste zaken op die je die dag wil doen en plan het in. Doe het wel reëel en kijk goed of je tijdsindeling wel haalbaar is. Hierdoor voorkom je onnodige stress en teleurstellingen.

Heb je toch aan het einde van de dag zaken niet afgerond, denk positief; morgen is een nieuwe dag. Begin de nieuwe dag wel opnieuw met het maken van een planning. Probeer elke dag op het eind te reflecteren hoe je het hebt ervaren en of je alles hebt kunnen doen wat je voor ogen had.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!