Tinnitus: horen jullie ook die piep?
Tinnitus: horen jullie ook die piep?
tinnitus: een suizend probleem

Fluitende, suizende, af en toe een piep in je oor of zoemende geluiden die er eigenlijk niet zijn maar je wel lijkt te horen. Allemaal zijn het andere uitingen van oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd in de medische wereld. Deze geluiden kunnen variëren van hard tot zacht, van hoog tot laag en van continu tot af en toe. Ze kunnen hoorbaar zijn in één oor of in beide oren. Uit eigen ervaring weet ik hoe vervelend dit kan zijn. Ik ben niet de enige die hier hinder van heeft. Tinnitus is namelijk een voorkomend probleem waar naar schatting meer dan een miljoen mensen in Nederland last van hebben.

Waar komt het vandaan?
Een piep ontstaat doordat het gehoororgaan of de zenuwbanen signalen doorgeven aan de hersenen dat er een geluid is, terwijl dit er niet is. Meestal zijn beschadigingen aan een van deze onderdelen de oorzaak hiervan. Problemen met het middenoor, samentrekkingen van spiertjes rond het oor, een hoge bloeddruk kunnen of de ziekte van Ménière kunnen ook tinnitus tot gevolg hebben. Jammer genoeg is de exacte oorzaak vaak niet te achterhalen, mede omdat het ook alleen voor degene zelf te horen is.

Hoe ga je om met tinnitus?
Simpel gezegd, probeer er geen aandacht aan te besteden. De invloed van tinnitus is verschillend per persoon. De klachten variëren van lichte irritatie tot niet meer in staat zijn om een normaal leven te leiden. Stress en emotionele problemen kunnen de klachten verergeren. Wanneer iemand tinnitus heeft en dit niet als problematisch ziet of belangrijk genoeg om aandacht aan te besteden zal hij of zij er makkelijker aan wennen. Als je er juist veel zorgen over maakt zal dit de klachten van tinnitus verergeren omdat je er meer oplet. Vaak komen mensen hierdoor in een vicieuze cirkel terecht. Tinnitus Retraining Therapy Nederland (TRT) speelt hierop in door deze vicieuze cirkel te doorbreken. Met behulp van psycho-educatie en geluidsverrijking wordt de piep naar de achtergrond verdreven. Voor veel mensen is therapie echter niet nodig en kun je er zelf mee leren omgaan.

Tips voor tinnitus:
Praat allereerst met de huisarts om te kijken of er misschien een oorzaak voor de tinnitus te vinden is. Ontstekingen of een verstopte buis van eustachius kunnen namelijk ook tinnitus veroorzaken. Hier zijn andere oplossingen voor.

  1. Maskeer de piep met bijvoorbeeld tv of muziek. Zo zal je er veel minder aan denken.
  2. Ontspanningstechnieken zoals yoga lijken een goede manier om de aandacht van de piep af te houden. 
  3. Gebruik in luide omgevingen, zoals bij een concert, geluidsfilter oordoppen.
  4. Voor ernstige gevallen zijn er tegenwoordig verschillende hoortoestellen speciaal voor tinnitus. Deze zijn erg klein en vallen niet op.
  5. Sporten zorgt bij veel mensen, waaronder mijzelf, voor afleiding waardoor je de piep vergeet.
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!