Je leest en hoort het overal: een nieuw jaar, een nieuwe start. Er ligt nogal wat druk op die eerste weken van het nieuwe jaar. Maak je wel een goed begin met alle voornemens die je gesteld hebt voor jezelf? Heb je wel voldoende doelen opgesteld? Zijn het ook de juiste doelen? Niets mis met doelen stellen voor jezelf, zeker niet! Maar zoals ook Renee stelt, is het niet per se nodig om het jaar met allerlei nieuwe voornemens te beginnen.

Wat misschien wel leuk is, is om wat meer te leren over gewoonten. Deze keer willen we het hebben over het aanleren van nieuwe gewoonten, welke bijdragen aan jouw algehele gevoel van geluk. En nieuwe gewoonten aanleren, doe je volgens gedragswetenschapper BJ Fogg, in hele kleine stapjes!

Tanden flossen
Hoe klein vraag je je dan misschien af? BJ Fogg haalt het voorbeeld van tanden flossen aan. Start met het flossen van 1 tand per dag. Het lijkt een gek voorbeeld, maar sta er even bij stil: waarschijnlijk heb jij of iemand in je directe omgeving al wel eens een poging gedaan om flossen op te nemen in de dagelijkse routine. Je houdt het een tijdje vol, de tandarts heeft immers aangegeven dat het zo belangrijk voor je is. Maar, na een tijdje hou je er toch weer mee op. Door klein te beginnen raak je gewend aan de handeling zonder dat het direct een grote impact heeft op de rest van je routine, langzaam maar zeker werk je dus aan het creëren van een nieuwe gewoonte voor jezelf. Wat er op zijn beurt weer voor zorgt dat het makkelijker wordt om jezelf andere gewoonten aan te leren. Fogg noemt dit het rimpeling effect: iets wat vaak voorkomt waarvan psychologen niet precies weten waarom het gebeurt. Fogg’s theorie: dankzij de kleine overwinningen kunnen mensen andere obstakels in hun leven bewust of onbewust doorbreken.

Klein beginnen en wat nog?
Met alleen klein beginnen ben je er misschien nog niet. Om nieuw gedrag aan te leren is het namelijk ook erg belangrijk dat je gemotiveerd bent, dat je de mogelijkheid hebt om het daadwerkelijk te doen en dat je een trigger hebt die je er aan herinnert. Een trigger kan in het geval van het tanden flossen bijvoorbeeld tanden poetsen zijn. Voor sporten kan dit bijvoorbeeld werken zijn: ik ga twee keer per week na het werken sporten.

Welke gewoonte wil jij jezelf aanleren?

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!