computer-bureau-ontspannen

Iedereen heeft wel eens last van stress. Vooral op het werk komt stress regelmatig voor: in 2017 ervaarde bijna 16% van de werknemers zelfs burn-out klachten. Een beetje stress op je werk is echter niet erg. Die zenuwen voor een belangrijke presentatie kunnen juist zorgen voor die extra focus om het net wat beter te laten gaan. Maar werkstress kan ook heel vervelend zijn, als het bijvoorbeeld te lang duurt, of als je er te vaak last van hebt en er daardoor niet goed van kunt herstellen. Niet alleen zorgt het ervoor dat jij minder prettig in je vel zit, ook kan je werk er dan juist onder gaan leiden. In plaats van te wachten om te kunnen ontspannen totdat je werkdag voorbij is, kun je ook ontspannen op je werk zelf. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder!

Tips om te ontspannen op je werk

 1. Een momentje voor jezelf
  Op je werk is het goed om af en toe een momentje voor jezelf pakken om even op te laden. Luister bijvoorbeeld naar ontspannende muziek of kijk een luchtige of grappige YouTube video om je aandacht even compleet op iets anders te richten. Daarna kun je er weer tegenaan!
 2. Haal een frisse neus
  Zit je er even helemaal doorheen? Koel af met een korte wandeling. Zo ben je er even helemaal uit. Even bewegen kan zorgen voor nieuwe energie, en wat zon kan wonderen doen voor je humeur!
 3. Geef jezelf een massage of doe wat rekoefeningen
  Stress kan zich ook uiten in meer spanning in het lichaam. Veel mensen met een kantoorbaan krijgen regelmatig last van spanning in hun nek, schouders of rug. Neem even de tijd om deze spiergroepen te ontspannen door jezelf goed uit te rekken of de pijnlijke spieren even kort te masseren. Of masseer je slapen met een essentiële olie als lavendel voor extra ontspanning. Je zou zelfs wat korte yogaoefeningen kunnen doen op je werk!
 4. Visualiseer
  Zit je wel eens te dagdromen tijdens je werk? Gebruik je fantasie dan om ontspanning te bereiken! Sluit je ogen, beeld je voor een minuut lang in dat je op een strand ligt, met ruisende palmbomen en een golvende zee op de achtergrond.
 5. Drink een kopje thee
  Een simpel ritueel als een kop thee zetten kan al de break geven die je nodig hebt. Naast dat bijvoorbeeld groene thee al uit zichzelf helpt bij ontspannen door het stofje L-theanine, kan het heel rustgevend zijn om even de tijd te nemen voor het maken van deze drank. Blijf bewust wachten totdat het water op de juiste temperatuur is, schenk het water in een mok, laat het zakje even trekken en geniet alvast van de geur.
 6. Pas mindfulness toe
  Ook op andere manieren kun je mindfulness toepassen tijdens je werk. Focus je bijvoorbeeld op één taak tegelijk en laat de andere dingen voor nu even los. Schrijf het eventueel op voor later als je het toch niet uit je hoofd krijgt, of maak een planning. Dit zorgt voor meer ruimte in je hoofd om rustig te werken.
 7. Vergeet niet genoeg te eten!
  En als laatste tip: blijf regelmatig eten. Veel schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen zorgen voor extra stress. Bovendien heeft je voeding ook invloed op hoe je je voelt. Zorg dus voor een gezonde basis!

NiceDay app

Wil je graag meer ontspannen op je werk? Gebruik de NiceDay app daily planner om ontspanningsmomentjes in te plannen. Registreer hier ook bij hoe je je voelt om te kijken of het voor jou heeft gewerkt.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!