Opa zei altijd: “houden van is een werkwoord”. Een relatie hebben met een ander (een partner, een beste vriendin of een ouder) is werken. Het zal niet altijd zonder slag of stoot gaan en dat is oké, zolang je ervoor kiest om er samen voor te gaan. En hoewel het soms hard werken is, zijn er wel al wat kaders bekend waarmee je kunt zorgen dat je gezonde relaties opbouwt. We delen er een aantal met je! 

  • Voor elkaar kiezen: dit geldt met name voor je liefdesrelatie, maar is soms ook toepasbaar op vriendschappen en familiebanden. Het is belangrijk om bewust voor elkaar te kiezen, iedere keer opnieuw. Na een tegenslag, een verandering in het leven of bij een ‘dipje’. Het leven beweegt in golven: ups en downs. Als je bij elke ‘down’ de handdoek in de ring wil gooien, kan je jezelf afvragen: “Kies ik nog voor [naam]?”. Daarnaast kan het zijn dat gedeelde interesses verdwijnen of dat jullie verder uit elkaar gaan wonen, deze dingen zijn niet onoverkomelijk. Zeker niet! Als jullie maar besluiten dat de relatie nog de moeite is om voor te kiezen.
  • Communiceren: als je dan voor elkaar hebt gekozen is het belangrijk om met elkaar te praten over die tegenslag, verandering of dat dipje. Maar ook over je eigen ontwikkelingen, gevoelens en gedachten, hoe onbenullig deze soms ook lijken. Je bent eigenlijk niet meer dezelfde persoon als vorige maand: je leert nieuwe dingen, ontmoet nieuwe mensen en bezoekt nieuwe plekken. Dit vormt je. Blijf dus praten!
  • Tijd en aandacht: soms hebben we het zo druk met onze baan, sporten, reizen etc dat we iemand al een langere tijd niet hebben gezien of hebben gesproken. Vraag je af, “Is deze persoon belangrijk voor mij”? Is het antwoord ja, dan is het ook belangrijk om tijd voor elkaar te maken. Plan bijvoorbeeld vooruit of videobel elkaar. En als jullie dan in gesprek zijn, wees dan ook echt samen. Aandacht voor elkaar.
  • Elkaar respecteren: geen twee personen zijn hetzelfde. Je hebt misschien veel overeenkomsten met elkaar, dezelfde interesses, dezelfde opleiding, vriendengroep of een soortgelijk karakter, maar jullie zijn en blijven uniek. Iemand kan keuzes maken die jij niet op die manier zou maken. Probeer elkaar te respecteren. Je hoeft het niet eens te zijn, maar besluit dan van mening te verschillen en focus op zaken die wel goed gaan tussen jullie.
  • Vertrouwen: durf jezelf bloot te geven. Als jij dit doet, geef je de ander de ruimte om dit ook te doen. Daarnaast betekent vertrouwen ook dat jij je aan je woord houdt, zodat de ander weet wat hij/zij aan je heeft. Andersom geldt dit natuurlijk ook! 

Geniet van elkaar!

Maar ook vooral, geniet van de mensen om je heen! Neem ze hoe ze zijn en wees jezelf. Hoe verder je relaties ontwikkelt, hoe waardevoller ze worden. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.

Heb jij nog tips voor gezonde relaties?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!