Train je aandacht met deze tips
Train je aandacht met deze tips
kalmte

Je herkent het vast wel: het is maandagochtend en je opent je mail. Je leest een bericht, je denkt na hoe je de e-mail wilt beantwoorden,  en vervolgens pak je jouw telefoon erbij. Je checkt nog ‘even’ het nieuws, social media en voor je het weet ben je weer 10 minuten verder. Weg concentratie. 

Waarom is het belangrijk om alles 1 voor 1 te doen? 

Als je steeds blijft wisselen van taken raakt je brein steeds meer versnipperd. Het probleem is niet het tijdverlies, maar het verlies van hersencapaciteit. In je brein ontstaat als het ware een spagaat door steeds te wisselen van taken. Een deel van ons brein blijft hangen bij datgene waar we eerst mee bezig waren. Het gevolg van de spagaat is dat je bij beide activiteiten niet helemaal erbij bent met je aandacht. 

Je aandacht is te trainen

De oplossing is vrij simpel: stop met switchen van taken en breng jezelf steeds terug naar hetgeen waar je mee bezig was. Wij delen graag een aantal praktische tips om je aandachtsspier te trainen. 

Tip 1: leg je telefoon in een andere kamer

Het klinkt heel simpel en toch kan dit je enorm helpen om af te kicken van continue afleiding en verleiding. Als je een telefoon bij de hand moet hebben voor je werk, zet dan  zoveel mogelijk notificaties uit. De kans dat je wordt afgeleid van een inkomend bericht is dan minder groot. 

Tip 2: ga anders werken

Bundel je taken. Dat geeft rust en vergroot je productiviteit. Een voorbeeld van een werkdag: in de ochtend schrijftaken oppakken, in de middag telefoontjes afhandelen en eind van de middag een overleg. 

Tip 3: bewaar taken niet in je hoofd, schrijf ze op

Haal alle grote en kleine taken uit je hoofd door ze allemaal op papier of op een digitale takenlijst te zetten. E-mail checken hoort hier ook bij, doe dat vooral niet ‘even tussendoor’. Het voordeel van het opschrijven van je taken: je hoeft  al je gedachten niet krampachtig in je hoofd te houden. Dat is wel zo relaxed.  

Tip 4: plan blokken voor je e-mail in

Vaak ben je geneigd om gedurende de dag je mail te checken. Probeer dit juist te bundelen door in je agenda tijd te maken wanneer je je mail bekijkt,  bijvoorbeeld aan het einde van je werkdag. Hierdoor creëer je meer rust voor jezelf. 

Tip 5: ga wandelen in je pauzes

Probeer je telefoon tijdens je pauze zoveel mogelijk weg te leggen en gun jezelf wat lichaamsbeweging. Of probeer echt de tijd  om van je lunch te genieten in plaats van door instagram te scrollen. Gun je brein even wat rust van alle prikkels. 

Voordelen van één taak tegelijk 

Werken aan één taak tegelijk heeft vele voordelen. Het zorgt niet alleen voor een betere concentratie. Ook piekergedachten en sombere gevoelens kunnen afnemen door dingen met meer aandacht te doen. Hierdoor kun je jouw geluksgevoel vergroten. 

NiceDay acties

Wil je aan de slag met het verbeteren van je concentratie? Download de NiceDay app en plan afspraken in je daily planner. Registreer aan het einde van een (werk)dag hoe dit is gegaan. 

Wil je nog meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan op deze blog voor meer informatie. Veel succes! 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Rita

Hi, ik ben Rita, psycholoog en coach bij NiceDay. Het komt weleens voor dat je minder goed in je vel zit of dat je last kunt hebben van angst, stress of somberheidsklachten die wat langer aanhouden. Iemand die met je meekijkt en met je meedenkt kan je verder helpen in je herstelproces. Als je eenmaal de stap hebt gezet om de klachten die je ervaart met een psycholoog te delen dan zul je hopelijk merken dat het delen zorgt voor meer verbinding!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!