Het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten, en we hebben al een aantal prille, zonnige dagen gehad. Het zit eraan te komen: de lente. Samen met de komst van de lente komen ook voorzichtig een aantal krokussen en sneeuwklokjes op. Alles om ons heen begint te groeien. Het begin van de lente is dan ook de ideale tijd om zelf te beginnen met planten of bloemen zaaien. Maar waarom zouden we ons eigenlijk gaan bezighouden met tuinieren? En hoe doe je dat? Kun je bijvoorbeeld wel tuinieren zonder tuin (spoiler: jazeker)? Deze vragen zullen allemaal worden beantwoord in deze blog!

Waarom tuinieren?

Tuinieren maakt gelukkig. Dit weten we niet alleen intuïtief, hier zijn ook verschillende onderzoeken naar gedaan. Verschillende planten verbeteren bijvoorbeeld de luchtkwaliteit (NASA), maar de aanblik van planten kan al zorgen voor een meer ontspannen sfeer. Ook kan bezig zijn met tuinieren stress aanzienlijk verminderen: een onderzoek door Universiteit Wageningen toonde bijvoorbeeld aan dat tuinieren ontspannender werkt dan een tijdschrift lezen. Het grote voordeel van tuinieren is dat je hersengebied waar je gerichte aandacht zit even niks hoeft te doen. Je hoeft even niet na te denken over ingewikkelde zaken als werk en relaties als je met de handen in de aarde wroet. Op deze manier kun je je brein even laten rusten. Het voordeel van zelf zaaien is dat je bijvoorbeeld je eigen kruiden, groenten en fruit kunt verbouwen. Een salade gemaakt van je eigen gekweekte ingrediënten smaakt extra lekker! Overtuigd? Lees snel verder voor wat handige tips!

Tips om te tuinieren

  1. Begin klein. Je hoeft niet meteen een complete moestuin aan te leggen, zelfs in je vensterbank kun je al beginnen met wat eenvoudige kruiden zaaien. Je hoeft dus ook niet veel ruimte te hebben om te tuinieren. Op je balkon of in je vensterbank kun je bijvoorbeeld altijd een paar plantjes kwijt.
  2. Let op de hoeveelheid zonlicht dat op de plek valt waar je planten neer wilt gaan zetten. De ene plant heeft meer licht nodig dan de ander. Denk hier dus goed over na voordat je je planten koopt of zaait.
  3. Gebruik je ruimte efficiënt. Als je minder ruimte hebt voor planten dan je zou willen, zijn hier altijd handige oplossingen voor te verzinnen. Denk voor in de vensterbank bijvoorbeeld eens aan een window farm: een verticale tuin voor je raam. Ook op andere plekken in huis of op je balkon kun je verticaal tuinieren. Voor een efficiënte moestuin is square foot gardening een goede optie. Hierbij verdeel je je moestuin in vakken, waar je verschillende planten in zaait.
  4. Mix verschillende planten. Door te variëren in planten en bloemen ziet het er extra leuk uit en kun je vaak ook blijven genieten van je planten op verschillende momenten van het jaar. Sommige planten kunnen elkaar ook versterken of juist verzwakken. Vooral voor de moestuin is het handig om hier rekening mee te houden (combinatieteelt).
  5. Lok vogels, vlinders en bijen naar je buitentuin, dit kan ook prima op je balkon. Goed voor de natuur, goed voor je planten en leuk voor jou om naar te kijken!

Ook de NiceDay app kan jou helpen in het tuinieren. Plan bijvoorbeeld in de Daily Planner wanneer je je plantjes water moet geven. Registreer eens een paar dagen hoe je je voelde na het tuinieren en kijk of het ook voor jou een ontspannende werking heeft.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Anouk Neerincx

Hoi, ik ben Anouk, coach bij NiceDay! Ik help je graag meer te genieten van je dag. Ik hou van muziek maken en luisteren, dieren, reizen en boeken.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!