Natuurlijk kan het zo zijn dat iets even moet wachten, maar uitstellen wordt snel een gewoonte waar je lastig vanaf komt. ‘Dat doe ik morgen wel’ of ‘dat maak ik volgende keer wel af’ zijn klassieke voorbeelden van uitstelgedrag, want hoe vaak doe je dit dan ook echt morgen of de volgende keer? In dit artikel geven we je wat tips om uitstellen te voorkomen.

Wat is een uitsteller?

Een uitsteller is iemand die de neiging tot uitstellen niet kan weerstaan. Vaak levert dit nare gevoelens als onzekerheid en schuld op, maar ook spanning doordat de zaak nog niet is opgelost. Verder rationaliseert een uitsteller zijn gedrag met excuses, dit is eigenlijk een vorm van vermijdingsgedrag omdat je de confrontatie met jezelf tijdelijk uit de weg gaat. Deze negatieve gevoelens hebben ook een negatieve invloed op jouw gevoel van eigenwaarde, wat tot gevolg heeft dat je tot nog minder komt.

Ben ik een uitsteller?

Op dit moment? Misschien. Maar niemand is als uitsteller geboren! Uitstellen is een aangeleerde vorm van gedrag, waarmee we op korte termijn spanning en angst wegnemen bij het wel of niet uitvoeren van een confronterende taak. Het positieve hieraan is dat als we het gedrag aangeleerd hebben, we het ook weer af kunnen leren! Minpunt is dat uitstelgedrag niet in een dag is afgeleerd. Er zijn echter wel een aantal punten waar je op kunt letten.

Tip 1: Wat is de oorzaak?

Ga bij jezelf na wat de reden of oorzaak achter het uitstellen is. Snel afgeleid zijn of vermoeidheid kunnen mogelijke oorzaken zijn. Daarnaast hebben mensen die erg perfectionistisch zijn last van uitstellen omdat ze bang zijn om de taak niet perfect te volbrengen. Als je de oorzaak hebt achterhaald, kun je dit gerichter aanpakken.

Tip 2: “Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.”

Dit is een beroemde uitspraak van Mark Twain (beroemde schrijver) en is ook gebruikt als vuistregel in een boek over uitstelgedrag door Brian Tracy (motivational speaker). ‘Eat that frog’ laat zien hoe je moet beginnen met de taken waar je het minst zin in hebt. De taken die je voor je uitschuift blijken namelijk bijna zonder uitzondering de taken te zijn die de grootste, meest positieve impact op je leven hebben!

Tip 3: Stay motivated!

Blijf gemotiveerd door jezelf te belonen en pauzes te nemen als je met een vervelende of moeilijke taak bezig bent. Zowel kleine als grote beloningen kunnen je helpen om gemotiveerd te blijven. Verder is het van belang om te kijken naar de gedachten die je over jezelf hebt. Negatieve of kritische gedachten over jezelf werken niet motiverend.  Probeer manieren te vinden om deze gedachten aan de realiteit te testen. Meestal zijn deze negatieve gedachten overdreven of simpelweg niet waar.

Heb jij vaak last van uitstelgedrag?

NiceDay: Omschrijf in je dagboek welke gedachten je over jezelf hebt tijdens het uitvoeren van een taak. Doe hetzelfde als je de neiging voelt om een taak uit te stellen. Evalueer deze situaties samen met je professional om een beter inzicht te krijgen in jouw uitstelgedrag.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Tim Buijs

Hier om jou op weg te helpen. Passie voor sport, reizen en film.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!