Vaak moe? Dat kan misschien hier aan liggen
Vaak moe? Dat kan misschien hier aan liggen
man-zitten-tijdschriften-moe

Wanneer je immuunsysteem tegen een ziekte vecht, kost dat energie. Het is daarom niet verrassend dat bijna elke ziekte of aandoening met vermoeidheid gepaard gaat. Moe zijn is een veel voorkomende symptoom dat mensen aanduiden wanneer ze zich niet lekker voelen.

Een productieve samenleving

Tegenwoordig geloven we dat we continu bezig moeten zijn. Maar dat is juist niet goed. En niet haalbaar. Als de structuur van je dag is veranderd,  je niet genoeg hebt geslapen, of als er iets anders speelt in je leven, is vermoeidheid normaal.

Vermoeidheid komt op verschillende manieren voor en is op verschillende manieren te meten. Zo kan het betekenen dat je meer slaapt dan normaal. Of je houdt het bijvoorbeeld niet zo lang vol in de sportschool als gewoonlijk. Misschien heb je aan het eind van de dag geen energie meer? Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan het feit dat jij je meer moe voelt gedurende de dag of aan het eind van de dag. Met deze kanttekeningen in gedachte lees je hieronder andere mogelijke redenen van je vermoeidheid.

Te weinig brandstof

Je lichaam heeft voldoende brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. Eet je te weinig of krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen, dan geeft je lichaam dit aan. Een gezond voedingspatroon is dus belangrijk. Sla je ontbijt niet over, zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnen krijgt en neem gezonde tussendoortjes om je energie op peil te houden.

Een trage schildklier

Eén van de twee meest voorkomende oorzaken van vermoeidheid is een trage schildklier. Je schildklier zit onderaan je nek, tegen de luchtpijp aan en reguleert van alles, van je energiepeil tot je stofwisseling en je hartslag. Hoewel een gebrek aan energie misschien het meest voor de hand liggende symptoom van een inactieve schildklier is, zijn gewichtstoename, slaapproblemen, keelpijn, haaruitval en obstipatie ook veel voorkomende symptomen.

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening waarbij je weinig rode bloedcellen in je bloed hebt. Het kan ook zijn dat je rode bloedcellen niet goed werken. De meest voorkomende oorzaak is een tekort aan ijzer. Samen met vermoeidheid, is een bleek gezicht ook een symptoom, net als broze nagels, hartkloppingen, duizeligheid, het gevoel flauw te vallen en hoofdpijn.

Depressie

Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door mentale overspanning. Een depressie kenmerkt zich door een periode met gebrek aan initiatief (niets willen), weinig bewegen, eet- en slaapproblemen, vergeetachtigheid, lusteloosheid, veelvuldig piekeren en soms met gedachten aan de dood. Depressies gaan vaak gepaard met moeheid, slecht slapen en slecht concentreren. Somberheid kan zich uiten in een teruggetrokken en stil bestaan. Maar ook mensen die heel veel doen en actief zijn kunnen depressief zijn.

Nog steeds moe?

Als je iets tegen je vermoeidheid wilt doen, is het belangrijk om te weten waarom je zo moe bent. Denk na wat jij in het dagelijks leven doet of wat er speelt in je leven wat zoveel energie kost en probeer dat te veranderen. Aanhoudende vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben, zowel psychisch als lichamelijk. Vermoed je een oorzaak als bloedarmoede, depressie, een te trage schildklier, of hartproblemen? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Shannon

Content wizard die van lekker eten houdt, geïnteresseerd is in alternatieve geneeskunde en voeding. Schildert in haar vrije tijd.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!