Valentijnsdag begon als de dag van de geheime liefde: je liefde verklaren aan de persoon waar je verliefd op bent, zonder dat de ander weet wie je bent. In de jaren 90 heeft Amerika dit aangepast naar de dag van de liefde, uit commercieel oogpunt. En of het commercieel is! Halverwege de jaren 90 waaide dit over naar Nederland en alle winkels doen eraan mee. Bloemen, kaarten, lingerie en knuffels. Alles met veel rood en hartjes.

1 dag in het jaar

Liefde zou niet op één vaste dag in het jaar gevierd moeten worden, maar stiekem vinden veel mensen het toch leuk. Stellen verrassen elkaar, gaan lekker uit eten en doen een dagje over de top. Rode rozen zijn niet aan te slepen en restaurants zitten volgeboekt.

Ook ik doe hier keihard aan mee. Bovenaan staat de kaart die naar mijn opa gaat. Ik kreeg jaren geleden een lieve kaart met de tekst: “Van je geheime minnaar.” Dagen heb ik zitten denken van wie die kaart toch moest zijn. De verlossende woorden kwamen van mijn moeder: die is van opa! En zo ontstond onze traditie.

Maar ook vriendjelief komt niet ongeschonden uit de strijd. Mijn spijkerbroek zit onder de lijm, de kaart is netjes geschreven en ook ik heb rode hartjes ingeslagen. Helaas zal ik hem vandaag niet zien, maar heb ik er wel alles aan gedaan om hem te verrassen. We gaan het zien!

Waarom toch maar 1 dag?

Vind ik het erg dat ik hem niet zie, net deze dag? Ja, natuurlijk. Voor het eerst stort ik me met volle overgave op Valentijnsdag. Inclusief kaart en lieve woorden. Maar zoals ik al zei: liefde zou niet op één vaste dag in het jaar gevierd moeten worden! Waarom doen we dit niet vaker? En dan bedoel ik niet de ander overspoelen met cadeautjes. Maar met liefde. Een handgeschreven brief, een kopje koffie op bed op zondagochtend of tijdens het boodschappen doen dat ene meenemen wat je partner zo lekker vindt (iets te snacken of een flesje van zijn/haar favoriete wijn). Op die manier laat je zien dat je van iemand houdt, zonder dat het er te dik bovenop ligt.

Iedere dag zeggen: “Ik hou van jou!” worden een automatisme. Er zit steeds minder gevoel tijdens het uitspreken van de woorden. Dat wil je niet! Ook bij ons thuis zal je het niet vaak horen. Maar toen ik vorige week een flinke griep te pakken had en ik uit bed sloop om mijn partner niet wakker te maken, hoorde ik opeens: “psssst, ik hou van je!” dan voel ik dat wel in mijn buik. Gezien ik een vreselijke draak ben als ik ziek ben! Hij weet precies wanneer ik wel even een positieve boost kan gebruiken.

Voorbeelden in de liefde

Ik heb een aantal mooie voorbeelden in mijn leven! De ouders van mijn moeder zijn nu 59 jaar getrouwd. Ze kunnen vreselijk kibbelen, maar je ziet hoeveel ze nog steeds van elkaar houden. Mijn moeder en haar vriend hebben bijna nooit ruzie. Meningsverschillen wel, maar het mondt vrijwel nooit uit in een heftige woordenwisseling. En mijn vader en zijn vriendin steunen elkaar in alles. Toen mijn vader ziek werd, was ze er altijd!

Zelf zie ik nu ook wat echte liefde is. Binnen mijn relatie, maar ook mijn vriendschappen. Het is zo belangrijk om liefhebbende mensen om je heen te hebben!

Liefde voor jezelf

Voordat je van iemand anders kan houden, zal je eerst van jezelf moeten houden. Ik begreep dat nooit, maar nu ik blij ben met mezelf, kan ik veel meer geven.

Ben je vandaag, tijdens Valentijnsdag, single? Vier het! Koop die chocolaatjes voor jezelf, maak je favoriete gerecht klaar vanavond en haal die lekkere fles wijn. Trek je mooie kleding aan, nodig vriendinnen uit of juist lekker alleen op de bank. Geniet!

Voor het nummer van deze week ga ik terug naar de eerste film die ik met mijn partner heb gekeken. Shall we dance was die avond op tv, ook onze eerste zoen was tijdens die film. Ik heb gekozen voor Sway van The Pussycat Dolls, lekker fout, maar het gaat om de gedachte erachter. Een nummer die me ook erg bij staat vanwege de tekst is: Love me like you do van Ellie Goulding.

Hele fijne Valentijnsdag allemaal en tot volgende week!

 

Liefs, Renée

Tags:
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Renée

Ervaringsdeskundige op het gebied van PTSS, burn-out, persoonlijkheidsproblematiek en eetstoornis. Als ik door mijn verhaal te vertellen één persoon kan helpen, ben ik al tevreden!

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!