Bij schoonmaken en opruimen denken wij al snel aan ons huishouden: de badkamer schoonmaken, de kast opruimen. In Japan gaat het bij schoonmaken niet alleen om het verwijderen van vuil. Het gaat ook over het schoonmaken en opruimen van je geest. Oftewel je geest trainen om energieker, gelukkiger en tevredener te zijn. 

Met de bezem door je geest

In het boek ‘Veeg je zorgen weg; adviezen van een boeddhistische monnik voor een rustig en gelukkig leven’ (2019), uitgegeven door A.W. Bruna Uitgevers B.V., laat Shoukei Matsumoto aan de hand van oude tradities zien hoe je met de bezem door je geest kan gaan.  Schrap het woord rommel uit jouw woordenboek, wees consequent, repareer wat nodig is en stel niet uit tot morgen. Dit alles draag bij aan rust en geluk in je leven.

Weg met rommel

Dingen worden rommel als ze worden behandeld als rommel. Het is niet aan ons om te oordelen of iets nuttig is of niet. Matsumoto stelt: “Mensen die voorwerpen niet respecteren, respecteren mensen niet.”Hij is er namelijk van overtuigd dat in elk voorwerp tijd en moeite is gestoken door iemand. Het is belangrijk om hieraan te denken en hier dankbaar voor te zijn als je schoonmaakt of opruimt.

Wees consequent

Schoonmaken en opruimen zijn terugkerende taken en het allerbelangrijkste is consequent zijn. Zelfs heel even schoonmaken en opruimen is goed. Het bijhouden zorgt er ook voor dat het minder werk is. Je hoeft bijvoorbeeld minder hard te boenen als je iets regelmatig even schoonmaakt. Maak er een gewoonte van om in ieder geval elke dag iets kleins te doen.

In het begin kan dat moeilijk zijn maar als het je lukt geeft het je elke dag nieuwe energie.

Repareer wanneer dat nodig is

Als je een voorwerp zo lang mogelijk met zorg gebruikt en repareert wanneer dat nodig is, zul je merken dat niet alleen je relaties met voorwerpen beginnen te veranderen, maar ook de manier waarop je met andere mensen omgaat.

In plaats van altijd achter nieuwe dingen aan te jagen, kun je beter een leven leiden waarin je dezelfde voorwerpen lange tijd gebruikt. Als je dit doet, zul je automatisch ook in staat zijn meer te geven om de mensen om je heen.

Als je iets repareert, begin je ook de relatie tussen jezelf en anderen te repareren.

Stel niet uit tot morgen

We hebben het tegenwoordig allemaal druk. Daarom is het je vast wel eens overkomen: je komt moe thuis en hebt geen zin meer om de was op te vouwen of de afwas te doen. Je gaat naar bed en laat het voor wat het is.  Maar stond je toen de volgende dag met goede moed op? Was het niet deprimerend om op een nieuwe dag wakker te worden terwijl de taken van gisteren nog gedaan moesten worden?

Matsumoto spoort ons aan op elk moment van de dag eenvoudig en aandachtig te leven en niet uit te stellen tot morgen.

Doe wat je moet doen zonder uitstel. Elimineer de zaadjes die je geest afleiden met onnodige gedachten over wat je morgen gaat doen, of dingen die gisteren verkeerd zijn gegaan.

Wat ga jij doen om je zorgen weg te vegen?

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!