Veerkracht kun je omschrijven als de mogelijkheid om snel om te kunnen gaan met tegenslag. Veerkracht zorgt ervoor dat je je niet uit het veld laat slaan maar dat je om kunt gaan met wat er op je pad komt en hier zelfs van kan groeien. Angst, boosheid, verwarring of de neiging anderen de schuld te geven kan veerkracht in de weg staan.

Wat kenmerkt veerkrachtige mensen?

Je krijgt (plotseling) je ontslag, je baas geeft je tijdens een vergadering onverwacht felle kritiek of een belangrijke klant deelt je mee dat hij overstapt naar een concurrent. Op je werk word je iedere dag geconfronteerd met kleine en grote problemen, uitdagingen en werkdruk. Mensen reageren verschillend wanneer hen zoiets overkomt. Sommige mensen ervaren dergelijke moeilijke situaties als een bedreiging en zijn meteen uit het veld geslagen. Gevoelens van machteloosheid en stress nemen de overhand, omdat ze het idee hebben dat ze niets aan de situatie kunnen doen. Ze vertonen (ineffectief) gedrag als: passiviteit, verslagenheid, boosheid en klagen.

Je herkent veerkracht doordat mensen in staat zijn om bij tegenslag snel vooruit te kijken. Ze overzien de aard en de impact van de tegenslag en in de nieuwe realiteit vinden ze nieuwe wegen om hun leven betekenis te geven.

Veerkracht ontwikkelen

In ‘How to Bounce Back from Adversity’ (2014), uitgegeven door Harvard Business Review, gaan Joshua D. Margolis en Paul G. Stoltz in op de ontwikkeling van veerkracht. De auteurs onderscheiden vier perspectieven die van belang zijn bij het omgaan met tegenslag:

  • Controle: kijk jij bij een crisis naar de oorzaken, of lukt het jou te kijken naar wat je eraan kunt doen?
  • Impact: kun je de verleiding weerstaan de oorzaken bij jezelf of anderen te zoeken,
    en te kijken naar de positieve gevolgen die jouw acties kunnen bieden?
  • Invloed: ga je ervan uit dat een crisis te hanteren is, of heb je het idee dat een crisis niet te vermijden is?
  • Duur: hoe lang denk je dat tegenslag effect op jouw leven zal hebben?

Door actief reageren en door je focus niet op oorzaken maar op oplossingen te richten, kun je jouw veerkracht verder ontwikkelen! Wanneer je de volgende keer een tegenslag mee maakt, stel jezelf dan de volgende vragen:

Veerkracht is niet iets ongewoons. Iedereen heeft veerkracht in zich. Het verbeteren van je veerkracht begint ermee dat je zelfkennis hebt. Als je jezelf kent, weet je wat je kwaliteiten en valkuilen zijn, tegen welke problemen je aanloopt en op welke momenten je het even niet meer weet. Als je inzicht hebt in je sterke punten en zwakke kanten, kun je toekomstige tegenvallers zelfbewuster en beter het hoofd bieden.

Kun je geen veerkracht vinden?

Als je al tijden somber bent en je niet het idee hebt dat het beter gaat, is het tijd voor actie. Je veerkracht verbeteren is niet iets wat je in een dag doet. Het is een proces van vallen en opstaan. Soms is het verstandig om je in dit proces te laten coachen. Dit kan je leidinggevende of de personeelsadviseur zijn, maar ook een externe coach is mogelijk. Zij kunnen je niet alleen een spiegel voorhouden, maar zijn ook een klankbord en ondersteunen je wanneer je het moeilijk hebt.

Hoe staat het met jouw veerkracht?

Tags: veerkracht
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!