Misschien moest jij vroeger ook van je moeder eerst je groenten opeten en mocht je daarna pas een toetje. Helemaal zo gek nog niet! Het blijkt namelijk dat de volgorde van eten invloed heeft op hoeveel je ergens van eet.

De eerste het meeste

Onderzoekers lieten zien dat deelnemers aan hun onderzoek bijna 50 procent meer van het voedsel namen wat ze als eerste aten (Wansink et al., 2012). Als men met een zetmeelrijk product begon (bijvoorbeeld aardappelen of pasta), at men daar meer van en dus minder groenten en producten met eiwitten. Ook aten de deelnemers over het geheel meestal meer wanneer er met een zetmeelrijk product werd begonnen.

Een goed begin…

Tijdens je avondeten zou je dus het beste eerst een groene salade en groenten kunnen eten en dan pas zetmeelrijke producten. Begin dus met hetgeen het meest gezond is en bewaar de rest voor later. Een goed begin is het halve werk!

Drink water

Een groot glas water drinken voor elke maaltijd kan je helpen je sneller verzadigd te voelen. Je buik is dan gevuld met water dat geen calorieën bevat, zodat er minder plek is voor iets anders. Dit wordt in verband gebracht met meer gewichtsverlies als je het een tijd volhoudt. Ook suikerhoudende dranken vervangen door water draagt hieraan bij (ScienceDaily, 2010).

Eten en uiterlijk

Mensen die veel fruit en groenten eten, worden qua uiterlijk gezonder beoordeeld, zo liet onderzoek zien (Krieger, 2013). Zelfs gezonder dan mensen die een kleurtje hadden van in de zon zitten. Vooral caroteen uit tomaten en wortels zorgen voor dit gezonde kleurtje. Voedsel kan ook invloed hebben op de kwaliteit van je haar en nagels.

Gezond haar

Voedsel waarvan gezegd wordt dat het bijdraagt aan de gezondheid en dikheid van je haar is o.a. blauwe bessen, zalm, spinazie en walnoten. Uiteindelijk gaat het er natuurlijk om dat je gevarieerd eet, maar wellicht is dit een goede stimulans om extra groente en fruit te eten!

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Babette Schwidder

Coach. Helps you empower your hidden potential. Loves nature, learning, and innovation.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!