ananas-zonnebril-focus

Met de constante stroom aan mailtjes, social media updates en apps zijn er tegenwoordig meer zaken die om onze aandacht vragen dan ooit. Het is dan ook geen verrassing dat we het tegenwoordig lastiger vinden om ons te concentreren en dingen voor elkaar te krijgen dan voorheen. Gelukkig is het volwassen brein nog kneedbaar genoeg om onze aandacht te trainen.

In zijn boek ‘Hyperfocus; hoe je productiever en creatiever wordt in een wereld vol afleiding’ (2018), uitgegeven door Business Contact, biedt Chris Bailey nuttige inzichten en effectieve tactieken om onze aandacht te managen. Lees hieronder hoe je minder afgeleid wordt, je meer kunt focussen en hoe je de kwaliteit van je aandacht kunt verbeteren.

De kwaliteit van je aandacht

Voornemens zijn de uitsmijter van je aandachtsruimte; ze laten de productieve objecten van je aandacht toe en houden afleidingen buiten de deur. Er zijn weinig zaken zo bevorderlijk voor de kwaliteit van leven als gericht focussen. Het is niet mogelijk om 100 procent van de tijd doelbewust te werk te gaan; er zijn namelijk altijd dingen die we opeens moeten doen. Toch kunnen we een groot deel van de dag doen wat we van plan waren en veel voor elkaar krijgen.

Formuleer vaker je voornemens

De beste manier om productiever te worden is: bepalen wat je voor elkaar wilt krijgen voordat je aan de slag gaat. Kies aan het begin van elke dag drie dingen die je graag aan het eind van de dag wilt hebben gedaan. To-dolijsten zijn handig om allerlei klussen op een rij te zetten, maar deze drie moeten de belangrijkste werkzaamheden van je dag zijn. Als je besluit wat je gaat doen, denk dan niet alleen aan de directe gevolgen van een activiteit, maar ook aan de gevolgen op de korte en lange termijn.

Wees bewust

Het heeft weinig zin om doelstellingen en voornemens te formuleren als je er vervolgens niet doet wat je van plan was. Een manier om er zeker van te zijn dat je op het juiste spoor zit en blijft zitten is regelmatig checken wat jouw aandachtsruimte bezet houdt.

Voorkom afleiding

We kunnen niet alle afleidingen voorkomen. Onze reactie hierop hebben we wel zelf in de hand. De beste manier om om te gaan met zaken die, zonder dat we er iets aan kunnen doen, onze aandachtsruimte kapen is om je oorspronkelijke voornemens voor ogen te houden en zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Overwin je mentale weerstand tegen werkzaamheden

Beperk de tijd die je wilt wijden aan focus op een bezigheid tot je geen mentale weerstand meer voelt. Je kunt vaak al een begin maken als je een deadline van 5 minuten met jezelf hebt afgesproken. Merk het op als je ergens ‘geen tijd voor hebt’. Je hebt altijd tijd; je besteed de tijd alleen aan andere zaken. Als je jezelf betrapt op die bekende woorden, denk dan na over een ruil. Als je bijvoorbeeld ‘geen tijd’ hebt om bij te praten met een vriend, vraag jezelf dan af of je dezelfde tijd wel zou hebben om TV te kijken of op social media te zitten?

Hoeveel tijd besteed jij aan jouw voornemens?

Tags: aandacht
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ard Van Oosten

Ik ben psychiater, bedrijfskundige en onderzoeker. Mijn hart gaat uit naar talentontwikkeling. Ik verbind kennis van het brein met leiderschap en bied handvatten voor persoonlijke groei en ontwikkeling.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!