Verwachtingen kunnen vaak veel pijnlijke situaties tot gevolg hebben dan de realiteit zelf. Deze twee elementen hangen met elkaar samen want je gaat er meestal van uit dat iets dat je verwacht ook daadwerkelijk zo uitkomt. Als het precies zo gaat als je verwacht, dan kun je ook geen teleurstellingen oplopen. Je wereldbeeld wordt niet aangetast in negatieve zin. Het blijft hetzelfde of misschien wel beter. Soms kan het zo zijn dat je iets verwacht van iets of iemand, maar in realiteit gebeurt totaal het tegenovergestelde. Als gevolg krijg jij een spreekwoordelijke klap in je gezicht. Probeer daar maar eens mee te dealen op dat moment.

Eisen

Verwachtingen hangen in mijn ogen samen met eisen. Als jij iemand bent die lage eisen aan jezelf stelt, dan doe je dat ook bij een ander. Hierdoor word je minder snel teleurgesteld door een ander indien hij of zij bijvoorbeeld op het laatste moment afzegt voor een afspraak. Als je iemand bent die hoge eisen aan jezelf stelt, verwacht je ook veel van de ander terug. Dit betekent dat in hetzelfde geval als hierboven beschreven, het wat harder aan kan komen. Je voelt je misschien gekwetst en wellicht heb je het gevoel dat je de ander door deze gebeurtenis minder kan vertrouwen dan eerst. Ikzelf ben de persoon die hoge eisen aan zichzelf stelt, dus ook veel verwacht van een ander. Kortgeleden ben ik erachter gekomen dat ik mijn verwachtingen iets lager moet gaan leggen.

Uitproberen

Maar hoe doe ik dat? Ik denk ten eerste dat het goed is om grenzen te stellen. Als iemand over mijn grenzen heengaat, dan moet ik aangeven dat dit niet kan en hoe ik mij daarbij voel. Dus om weer bovenstaand voorbeeld te pakken: iemand zegt het laatste moment een afspraak af. Ik kan op twee manieren reageren: 1. Ok, het is niet erg. 2. Ik vind het vervelend dat je op het laatste moment afzegt en ik voel mij hierdoor gekwetst. Ik zou in eerste instantie kiezen voor optie één omdat ik geen gedoe wil veroorzaken. Maar optie twee spookt vervolgens wel de hele week door mijn hoofd. Optie twee zal mij meer opluchting geven en ik laat zien waar mijn grens ligt. Win-win situatie dus.
Ten tweede is het belangrijk om in te zien dat niet iedereen hetzelfde denkt en doet zoals ik. Sommige mensen zien geen enkel probleem in het last-minute cancelen van een afspraak. Misschien denken zij dat de ander het ook niet erg zal vinden. Ze verwachten minder van een ander omdat ze lage eisen aan zichzelf stellen. En zo is de cirkel rond want dit heeft dus weer te maken met het hoge of lage eisen aan jezelf stellen.

Wat ik vanaf vandaag ga proberen is: 1. Grenzen aangeven, 2. Minder verwachten van anderen. Doe je met mij mee?

Liefs,

Ghyta

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Ghyta

Door te vertellen over mijn eigen ervaringen, hoop ik mensen die kampen met psychische ziektes te kunnen ondersteunen in hun proces. Ik vind het belangrijk dat psychische ziektes worden erkend als échte ziektes, ook al zijn ze vaak niet zichtbaar.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!