Iedereen ervaart wel eens stress: je komt er even niet uit op school, op je werk en thuis krijg je ook niets uit je vingers. Alles lijkt zich op te stapelen en dat versterkt ook de mate waarin je stress ervaart. Je hebt het overzicht niet meer, waardoor je het gevoel hebt dat je verlamt. Het is een vicieuze cirkel waarvan je denkt dat hij lastig te doorbreken is, want waar en hoe moet je beginnen?

Vier praktische tips bij stress

 1. Schrijven helpt!
  Er gaan de hele dag heel veel gedachten door je hoofd, naar schatting tussen de veertig- en zestig duizend per dag! Daarnaast heb je ook nog een hele lijst aan taken. Om meer rust te creëren in je hoofd en dus je stressniveau te verminderen, helpt het om dingen van je af te schrijven. Het kan lastig zijn om hier mee te beginnen, probeer het idee van een verhaal los te laten en begin gewoon met het eerste wat in je opkomt. En dan gedachte nummer twee, drie en zo verder. Schrijf alles lekker uit, al schrijf je kris kras over je blad. Je zult zien dat je je na een tijdje rustiger voelt en een overzicht krijgt van de dingen die gedaan moeten worden.
 2. Ruim je slaapkamer, woonkamer, bureau of je kast eens op
  Ja echt, opruimen. ‘’Rommel in je huis, rommel in je hoofd’’. Dat klinkt misschien super cliché, maar denk even terug aan die keer dat je je hele kast leeg hebt gehaald of je hele huis grondig hebt schoongemaakt. Je voelde je vast rustiger. Welke kamer moet er bij jou nodig opgeruimd worden?
 3. Stop met uitstellen
  Iedereen heeft wel eens last van uitstelgedrag. Je hebt een mooi takenlijstje voor jezelf opgesteld, maar je blijft de taken voor je uit schuiven. Je voelt je waardeloos, je rondt niks af. Wanneer uitstellen voor stress zorgt is het tijd om er iets aan te doen. Hoe? Dat lees je hier!
 4. Geniet van de kleine dingen
  We zijn vaak met 100 dingen tegelijk bezig. Probeer eens in het hier en nu te zijn. Ben je aan het fietsen? Focus je op de zon op je gezicht of de wind door je haren. Probeer niet te veel in je gedachten te leven, maar houd je aandacht bij het gene wat je op dit moment aan het doen bent.

Mindfulness

Voel je je regelmatig gestrest? Misschien is mindfulness iets voor jou. Het is namelijk een goede manier om aandacht gericht te focussen op het hier en nu. We helpen je graag op weg, een goede oefening om mee te beginnen vind je hier.

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!