Vijf dingen die ik heb geleerd van ‘The Alchemist’ door Paulo Coelho
Vijf dingen die ik heb geleerd van ‘The Alchemist’ door Paulo Coelho

Over het boek

The Alchemist is één van mijn lievelingsboeken en is het eerste boek dat ik aanraad als iemand vraagt ‘welk boek moet ik lezen?’. Het boek gaat over een jonge herder genaamd Santiago, die op zoek gaat naar zijn ‘eigen legende’, het doel van zijn leven. De jongen besluit hiervoor een verre reis te maken, tijdens deze reis leert hij naar zijn hart te luisteren en de ‘taal’ van de wereld te spreken. Een betoverend verhaal, maar ook een heel leerzaam verhaal. Dit is wat ik eruit heb gehaald:

#1 Heb vertrouwen

Je weet misschien nog niet wat jouw ‘legende’ is. Ik weet het ook nog niet, maar wat ik wel weet is dat je het jezelf een stukje makkelijker maakt door vertrouwen te hebben in jezelf en je wensen en dromen. Wanneer je iedere dag je best doet en geniet van de stappen (en fouten!) die je maakt, vind je uiteindelijk iets wat bij je past. Of het nu gaat om een opleiding, een baan of misschien wel een vriendschap/relatie: heb vertrouwen. Uiteindelijk valt alles wel een keer op zijn plek.

#2 Angst is een groter obstakel dan het obstakel zelf

In het boek gaat Santiago keer op keer de uitdaging aan. Hoewel hij zeker bang is voor het onbekende, maakt hij toch steeds de keuze om door te zetten. Ongeacht zijn onzekerheden en angsten. Hoe vaak ben je niet bang/zenuwachtig geweest voor iets en viel het achteraf hartstikke mee? Ik kan voor mijzelf wel een hele lijst maken van zulke momenten. Laat je angst je niet weerhouden van het maken van die keus, je zult zien dat het achteraf vrijwel altijd minder eng is dan je van te voren dacht.

#3 Dankbaar zijn voor je ‘gewone’ leven

Om deze te snappen, raad ik je aan het boek te lezen en op die manier uit te vinden wat ik hiermee bedoel ;).

“When someone makes a decision, he is really diving into a strong current that will carry him to places he has never dreamed of when he first made the decision.”

#4 Focus op jezelf

Maak de keuzes voor jezelf ongeacht wat anderen denken. De juiste mensen blijven toch bij je. Het lijkt misschien eng om adviezen en opmerkingen van anderen in de wind te slaan. Maar als ik iets heb geleerd van ‘The Alchemist’ is dat alleen jij jouw pad kan bepalen.

#5 Niet compenseren op jouw dromen en wensen

En last but not least, compenseer niet op jouw dromen en wensen! Anderen kunnen misschien zeggen dat het onhaalbaar is, of misschien is dat wel datgene wat jij jezelf steeds aanpraat. Luister niet naar die kritische stemmen: ga voor wat jij wil. En heb je weer even een reminder nodig of een steuntje in de rug, pak ‘The Alchemist’ er weer eens bij.

Welk boek raad jij iedereen aan?

 

Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Lisa den Boer

Content creator die gelooft in de kracht van content: taboe doorbreken, motiveren en inspireren. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken, culturen en andere mensen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!