Je hoort steeds vaker dat het telefoon/tablet gebruik voor het slapen gaan slecht is voor je nachtrust. Vooral jongeren leiden hieronder. Ze slapen steeds later en worden hierdoor later wakker, of ze hebben een beperkte nachtrust omdat ze er vroeg uit moeten. Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van het telefoon/tablet gebruik. Maar wat maakt het gebruik van deze apparaten voor het slapen gaan slecht?

Blauw licht

Als je een goede nachtrust wil kun je beter apparaten met blauw licht met rust laten in de late uurtjes. Doordat er een bepaalde hoeveelheid licht op je ogen schijnt door je telefoon/tablet doe je er langer over om in slaap te komen. Dit komt door het hormoon Melatonine, dit hormoon is een slaaphormoon die gevoelig is voor licht. Overdag neemt de productie van melatonine af en ‘s avonds neemt het weer toe. Echter houdt licht de productie van melatonine tegen. Hierdoor raakt je biologische klok in de war en voel je je minder moe. Dit blauwe licht zit niet alleen in telefoons en tablets maar ook in televisies en laptops.

Hersenen blijven actief

Aan het einde van de dag hebben je hersenen veel te verduren gehad. Je hebt veel prikkels overdag en ‘s nachts probeert je hersenen dit te verwerken. Goede nachtrust is daarom belangrijk, helaas kan je telefoon dit beïnvloeden. Doordat je tot laat bezig bent met je telefoon blijven meerdere delen van je hersenen actief. Je hersenen zijn bezig met lezen, klikken, swipen en typen. Dit zijn veel activiteiten die je hersenen op de late avond moeten verwerken. Tijdens het lezen van een boek gebruik je minder delen van je hersenen, hierdoor heeft dit minder invloed op het in slaap komen.

Wat kun je het beste doen?

Het beste is natuurlijk om je telefoon helemaal weg te leggen in de avond. Echter is dit niet haalbaar voor iedereen. Hierom geef ik wat tips die kunnen helpen:

  • Probeer een uur voordat je gaat slapen je telefoon uit te zetten. Ga bijvoorbeeld nog een boek lezen.
  • Als dit niet lukt, dim dan zoveel mogelijk het licht van het scherm.
  • Een alternatieve oplossing kan zijn om een blauw licht filter bril te nemen of een computerbril. Dit zorgt ervoor dat het blauwe licht minder doordringt. Ook kun je ‘nachtstand’ instellen op je telefoon, als dit er niet standaard op staat kun je het ook downloaden.
  • Lukt het niet om je telefoon weg te leggen? Zet dan tijdens het slapen je telefoon op vliegtuigstand of op ‘stil’ zodat je niet wakker wordt van meldingen.

Probeer je nachtrust te pakken, want je verdient het. Maak van je nachtrust geen digitale bende!

 

Source :
Share this post! If this post was insightful for you, share it with your loved ones so that they can better understand what you are going through.
Deel dit artikel! Als dit artikel voor jou inzichtelijk was, deel het dan met je omgeving - laten we het samen hebben over mentale gezondheid.

Selin Colakhasanoglu

Coach. Wandelt samen met jou om je doelen te bereiken. Houdt van piano spelen, reizen en verschillende culturen.

Related Posts

Gerelateerde berichten

Heb je een vraag? Onze professionals en ervaringsdeskundigen staan voor je klaar.

Ask your question to a professional or former client!